Olen saanud ka teilt toredatelt lugejatelt mõned küsimused just sel teemal, et mis kus ja mida ma heaks toitumistavaks pean ning kuidas see kõik treeningrutiiniga koostöös toimib.
Mulle väga meeldib süüa teha. Jumal tänatud, et meeldib, sest kokkama olen "sunnitud"pea, et iga päev, ja tihtipeale tähendab iga päevane kokkamine ka seda, et valmimas on vähemalt kaks erinevat rooga. Kuna mina olen oma toidueelistustes üsna karmikäeline ja jälgin (tihtipeale enda meelehärmiks) liigagi palju mida endale suhu pistan, siis Nils jällegi toitub veidi vabamalt ning seega teen talle tihtipeale hoopis muud rooga kui endale. Aga sellest pole üldse lugu, olen mitme aasta vältel sellega täiesti ära harjunud ja köögis toimetamine mulle istub :)
Minu jaoks kõige raskem proovikivi on see, et mulle meeldib väga küpsetada...ja siis neid küpsetisi kahesuupoolega süüa, ups.
Õnneks Nils niivõrd suur magusasõber ei ole kui mina, seega ma liiga tihti kodus küpsetamist ette ei võta. Kuigi tunnistan, et ma tahaks teoorias igal õhtul pannkooke süüa...aga praktikas seda õnneks ei juhtu :D.
Olen aastatega suutnud välja töötada püsiva ja regulaarse toitumisrütmi, mis lubab mul siiski külas või kohvikus või reisil olles mõistuse piires patustada just nende asjadega mida väga tahan.
Üldse olen tähele pannud, et
Mul on ka üks veider komme. Nimelt, kui mul on hiigelsuur isu millegi magusa või ebatervisliku järgi, mõtlen enda jaoks peas välja, et lähen nüüd täna poodi ja ostan selle kindlalt! No excuses!
Poes olles tiirutan aga käruga nende asjade juurde, uurin pakendeid ja vaatan tootedisaini...uurin veel mõnda konkurendi toodetki, tõden, et küll on huvitavad pakendid ja tooted ja lõpuks ikkagi mitte ühtki neist ei osta. Ma ei tea mis värk sellega on aga ma ei suuda poes raha kulutada ebatervislike cravingute peale. Küll aga kulutan nende peale raha väljas süües, kinos ja muudes taolistes kohtades.
Üldiselt ei kuulu mu cravingute alla sellised lihtsad ja normaalsed asjad nagu näiteks pasta...vaid pigem unistan ma sellisest olukorrast, et ma vaatan päev läbi kodus voodis filme ja söön hommikust õhtuni mäki friikaid hapukoore kastmega :D Okei...ma saan aru kui ma unistaks, et ma söön ühe paki friikaid (sellest poleks ju iseenesest midagi nii hullu ja võiksin seda vabalt teha) AGA ma tahan terve päev läbi süüa. Superweird.
Nagu te olete nüüd lugenud, siis minu toidumõtted vaaruvad täielikult seinast seina..normaalsest ebanormaalseni aga enamjaolt püsin ma siiski koduse toitumise lainel.
Kodune kokkamine on väga suur raha kokkuhoid. Eriti arvestades seda, et mul on iga päev nö. 5 toidukorda. Kõik need toidukorrad on mul ettevalmistatud kodus ja tööle võtan söögid alati karbiga kaasa. Tuleb ette väga väga üksikuid kordi, kui mul tööjuures lõunasööki kaasas pole ning pean sööma kontorist väljas. Õnneks ma lihtsalt ei raaaatsi oma raha sellise "luksuse" peale tihti kulutada, seega üritan alati siiski oma toidu ise kaasa võtta.
Et see toiduloba aga liiga pikaks ei läheks, lisan siia postitusse ka listi söökidest, mida kodus valmistan. Üritan lisada söögid valmistamistiheduse järjekorras, ehk et ülevalpool need, mida tihemini teen. Kui ma seda listi vaatan, tundub, et eelistan pigem lihtsaid toite...selliseid, mis on kodused, tervislikud, värvilised ja kiirelt valmivad. Ma ei ole eriline gurmee-katsetaja ja tunnen end selles vallas pigem ebakindlalt. Erilisemate toiduelamuste saamiseks püüangi käia vähemalt mõned korrad kuus õhtuti kuskil väljas söömas ja nautlemas :)
Hommikusöök - kell 10.00
Tööpäeva hommikul teen endale ALATI kaasa täistera kaerahelbe pudru ning söön seda peaasjalikult külmutatud kirssidega. Teinekord lisan ka mandlilaaste või mõnda muud puuvilja.
Nädalavahetuse hommikuti võtame kodus rohkem aega ja valmistame midagi muud....kuigi väga tihti juhtub, et teen endale ikkagi putru.
- Täistera kaerahelbepuder külmutatud marjadega (puder valmistatud vesi/piim pooleks)
- Omlett
- Munapuder
- Smuuti marjadest, piimast, puuviljadest ja kaerahelvestest
- Munavõi võileivad
- Munamuffinid ahjus
- Banaanipannkoogid (teen üliharva, pigem teen juba tavalisi pannkooke või proteiinikaid)
Lõunasöök - kell 13.00 / Õhtusöök - kell 19.00 ja 21.00 vahel
Kuna lõunasöök = tavaliselt õhtusöök ja vastupidi, siis on nende list ühine. Olen ka enne maininud, et kokates teen ühte toitu alati väga palju korraga, et jaguks mitmeks toidukorraks ja vajadusel kahele inimesele.
- Borši supp
- Vürtsine kanawokk (lisandiks tatar või harvem juurviljadega pruun riis)
- Kapsasupp (värske või hapukapsa) / frikadellisupp
- Tatrasalat hapukurgi või värske kurgiga
- Täistera wrapid kana või hakkliha täidisega
- Hakkliha-kapsahautis (lisandiks tatar)
- Kana tikka masala
- Caesari salat
- Suvikõrvitsa lasanje
- Kuskus salat pestokastme ja morazellaga
- Lehtsalati sisse mähtiud kana või hakkliha täidisega wrapid
- Kanakarri
- Chili con carne
- Täidetud ahjukana
- Täidetud paprikad
- Täistera wrapi põhjal tehtud pitsa
- Ahjukala juurviljadega
- Kodujuustu-suitsulõhe quiche tatrajahu põhjal
- Kana- või veiseliha hautis
Ülal väljatoodud road on meie põhimenüüs. Loomulikult kuuluvad siia juurde veel mitmed erinevad kastmed, lihtsad lisandid ja niisama juurde hakitavad/segatavad salatid, mis niivõrd eraldi väljatoomist ei vääri.
Vahepalad - kella 11 ja 19 vahel
- Puuviljad, puuviljad, puuviljad
- Pähklid/mandlid
- Kodujuust lisandiga
- Porgandid
- Maisigaletid
Kõige enam läheb vahepaladena käiku siiski puuvili, sest neid on lihtne kodust kaasa haarata ja päeva jooksul kotis kaasas kanda. Mõnikord on meie köögis selline tunne, et oled sattunud Rimi puuviljaletti, sest neid on lihtsalt niii-ii-ii palju.
Yummi-Yummerz ehk magustoidud
Pereüritustele maiust kaasa tehes üritan alati katsetada miskit uut. Ja pea et kunagi ei ole see mingi eriline tervislikkusest pakatav üllitis. Pigem alati miskit klassikalist - toscast besee ja napoleoni koogini välja.
Küll aga olen avastanud mõned mõnusad tervislikumad magusad ampsud, mida soovitan kodus proovida.
- Täidetud ahjuõun või ahjupirn (täidiseks murakamoosiga kodujuust ja kookoshelbed)
- Kookospallid (kookoshelbed+mesi+muna)
- Puuviljad tumedas ja valges šokolaadis kaetud pähkli või mandlipuruga
- Porgandikook tatrajahu põhjal
- Banaanist, tumedast šokolaadist ja maapähklivõist külmutatud "vale-Snickers"
- Õunasõõrikud (mandlijahus ja kohupiimas küpsetatud õunarattad)
- Pulgajäätised kookosveest ja banaanist / jogurtist ja marjadest
- banaanijäätis kreekapähklitega
Oehhh küll nüüd sai pikk postitus. Kui teil peaks mõne retsepti kohta tekkima küsimusi või huvi siis andke aga julgelt teada ja võin neist eraldi kirjutada.
Praeguseks aga tsauki!
7 kommentaari:
Tahaks Porgandikook tatrajahu põhjal retsepti.
Aitäh!
Kapsasupp, kuidas teed? Ja borši supp, kas purgisupp või teed ise?
Porgandikoogi retsept on mul näpatud ühe neiu blogist ja näeb ta välja umbestäpselt selline:
4 suurt riivitud porgandit (mida rohkem paned seda mahlasem jääb)
3dl tatrajahu
3 muna
50ml õli (kasutasin kookosõli)
1,5 tl küpsetuspulbrit
4 spl mett
1tl vanillisuhkurt
1-2tl kaneeli
400ml puhast apelsinimahla
pool tl soola
Vahusta munad ning lisa kõik kuivained ja apelsinimahl. Sega kõik omavahel kokku ning lisa mesi ja õli. Kõige viimasena sega sisse riivitud porgandid.
Ahjus lase seista 185 kraadi juures 1 tund.
Ma ei ole küll ise varem katet valmis koogile lisanud aga kindlasti on see väga hea:
Kate valmib toorjuustu ja mee segamisel.
Elke - ikka ise :)
Tegelikult on nende mõlema supi põhi väga sarnane, boršil on vaid mõned koostisained lisatud.
Kapsasupp:
Kas veerand värske kapsa pead viilutatult või hapukapsast umbes 400g keema koos kahe köögivilja (Knorr) kuubikuga rohkesse vette. Lisan tavaliselt kõike mis mul sügavkülmas on (tavaliselt türgi oad, väiksemaks tükeldatud brokkoli ja lillkapsas), lisan veel konservherneid ja riivitud porgandi. Ma alati riivin porgandi sest ei kannata keedetud porgandiviile :D
Kartulit ma ei kasuta.
Kui teen boršši siis kõik baasained samad mis kapsasupil aga keemise vahepeal lisan riivitud keedupeedi kogusest umbes poole potti ja ülejäänud poole jätan kaussi koos valgeveini äädikaga seisma. Lisan selle kausitäie peaaaegu kõige lõpus. Äädikas säilitab peedi punase värvi ja annab boršile hapukust.
Aa ja kuna ma olen nii laisk et liha ei viitsi kummagi supi jaoks valmistada siis kasutan täisliha viinereid või kalkuniviinereid.
Tänx :) mõtlesin seda purgisuppi selles mõttes, et teed sellest põhja vms 😃 igatahes ma just supilainel seega katsetan neid ka, muidu mul ikka kana-klimbisupp või frikadelli aga tahaks vaheldust ;)
Tere!
Väga lahe ja mitmekülgne blogi! Minu meelest ongi huvitavam lugeda kui postitusi on täiesti erinevatel teemadel alates reisimisest ja igapäevategemistest kuni kokkamise ja iluasjadeni välja:)
Tahtsin paluda, et ehk saad millalgi kirjutada, kuidas valmistad ka vürtsikat kanawoki ja hakkliha-kapsahautist:)
Inger
www.ingerr.com
Hei,
tänan toreda kommentaari ja küsimuste eest! :)
Võtan mõlemad retseptid mingi hetk blogis käsile!
Postita kommentaar