pühapäev, 31. märts 2019

Kui palju maksab nullist kodu sisustamine?

Märts on kohe-kohe otsa lõppemas ja sellest ei anna märku ainult kuupäevad kalendris vaid ka tühjus minu rahakotis. Tuleb tunnistada, et ülemaailmne Rahatarkuse kuu on mind üsna nirult kohelnud. Või tähendab, mina olen teda üsna nirult kohelnud. Olen Oleme täiega üle oma võimete elanud ja millist muud lõpplahendust seal siis ikka oodata on.
Olen see kuu suhtunud kergekäelisemalt nii toidupoodlemisse (mis mind täiiiiega ärritab, sest see pisiostudele mõttetutele ostudele juhukulutamine on mu eelarvesse mega suure augu söönud) ja lisaks sellele, tundsin end üsna vabalt ka kahel reisil, mis mõlemad siia kuusse mahtusid. Nii Rootsi kui ka Londoni külastused on nüüd möödanikud ja aeg on reaalsusele otsa vaadata. Raha on ikka täiega otsas. 

Oma panuse andis muidugi ka asjaolu, et võtsime end lõpuks kokku ja hakkasime kodusisustusse raha paigutama. Ootasime sellega ikka tegelikult omajagu ja tark oleks olnud neid kulutusi juba aasta algusest saadik hajutama hakata. Aga parem hilja kui leida.
Oleme majaehituse protsessiga tegelenud juba aastaid. Mõistagi oli algus pigev kuiv ja bürokraatiline, mistõttu ma sellest siin absoluutselt muljetada ei viitsinud. Nüüd oleme lõpuks jõudnud aga osa juurde, mis on nii reaalne, põnev ja toimubki päriselt. Kohe päriselt - päriselt, me kolime juba õigepea! Seega suht vedas, et sain vastu võtta Kogumispäeviku Instagramis mulle seatud miniväljakutse - kodusisutusega seotud kulude kaardistamise. Ma olen tegelikult hästi süsteemne ja excelilembeline inimene aga täiesti teadlikult lükkasin sisustusteemalise tabeli koostamist edasi. Ja edasi ja edasi ja edasi. No lihtsalt nii suur töö, et kohe kuidagi ei viitsinud end käsile võtta. Et ideepoolest peaksime majja sisse kolima juba vaid mõne üürikese kuu pärast siis tabas väljakutse mind täpselt õigel ajal. 


Olen sel kuul, ilma naljata, istunud kümneid tunde kaupluste netipoodides ja muidugi veetsime omajagu aega ka reaalselt sisutuspoodides diivanite pehmust ja valamute sügavust testides. 
Et ülesanne tundus alguses suhteliselt hoomamatute mõõtmetega, alustasin lihtsalt sellest, et kirjutasin Excelisse välja kõik ruumid ja mida nendesse tarvis oleks. Lisaks märgistasin esemed, mida on vaja ASAP ja eks ülejäänud jäävad lihtsalt enda aega (loe - rahamägesid) ootama. Ootamatult muutus voodipeatsite võrdlemine, dušinurkade otsimine ja põrandaplaatide valimine niii põnevaks - lõpuks tabas mind eriti hull ootusärevus kolimise ees. Esimene päris oma kodu ikkagi!

Et oma praegusest kodust me pea, et midagi peale enda riiete ja mõndade sööginõude kaasa ei võta, on vajalike vahendite list ikka hiiiiiglama suur. Oleme siin ju kõik täiskasvanud inimesed ja ma mõistan väga hästi, et uudishimu hindade osas on täiesti inimlik. Seetõttu ei hakka ma siin ka midagi salgama ja näitan teile täitsa ausalt ära, mis meie nimekirjas hetkel koha leidnud on ja kui palju ta maksab. Olen tabelit koostades end päris korralikult proovile pannud, otsides välja sooduspakkumised ja -kampaaniad, millede raames mitmed ostud teha plaanime. Näiteks praeguseks hetkeks juba tehtud valamuostu, ajastasime kampaaniahindadega nädalavahetusele ja saime selle seega 50€ odavamalt. Samuti oleme juba praegusesse koju hoiule võtnud teleri, mille soetasime kunagi skooritud sooduskupongide abil ja saime seega 200€ ostuhinnast soodukat. No täielik võit minu silmis!
Valamuostuga sai selgeks ka meie amatöörtlikkus sisustusvallas - kiiruga tehtud ost ei mahtunud üht- ega teistpidi meie kummagi autosse. No absoluutselt ei mõelnud selle peale ostu planeerides.
Eks omad vitsad peksavad ja õppetund oli igati kasulik, et järgmiste ostude planeerimisel pisut hoolsam olla.

Lisasin tabelisse ka eraldi veeru tarneaegade ja koguste märgistamiseks, aga see vast niivõrd põnev uudistamiseks pole.
Nagu juuresolevatelt piltidelt näha, on asjade kogukulu ikka päris korralik (ja pooltel asjades pole veel isegi hindu juures 😅).  Aga eks ta ole ka üks paratamatu majaehituse osa. Te ju teate kui kooner ma olen, seega olen enda liistudele truuks jäänud ja ühe eeskujuliku säästja kombel kõikvõimalikud sisustuspoodide veebivariandid läbi tuulanud, et leida igas vallas soodsaim. Samas tuleb tunnistada, et olen ka üsna tähelepanelikult jälginud, et valik saaks ikkagi piisavalt kvaliteetne ja enda maitsele vastav. Lihtsalt soodne hind mind ei kõneta. Mind kõnetab soodne diil! 

Järgmiste ASAP ostudena peame soetama diivani, külmiku ja madratsi. Just need on hetkel puudu, et saaksime juba (ideaalis) maikuus majja sisse kolida. Madratsiga varustab meid õnnelikul kombel Napsie, seega voodiraami ostuga me ehk isegi kiirustama ei pea. Pidavat teine nii mõnus ja pehme olema, et võin igasuguse probleemita madratsiga ka põrandal külitada. 
Diivani ja külmikuga peame aga üsna täpselt ajastama, sest korteris meil nende hoiustamiseks ruumi ei ole. Majja neid aga enne teatud asjade valmimist tarnida ka ei saa. Et meie kodukese puhul on tegemist ühe pisut ebahariliku välimusega majaga, on sellele valmistatavad aknad pisut pikema tarnega ja nende järgi me hetkel ootamegi. Akendest sõltub aga väga palju muid paigaldamist vajavaid asju - põrand, kamin, trepp, köögimööbel jne. Phuhh... kõlab nagu hiiglama palju oleks veel teha, aga tegelikult on suurem osa juba tehtud. Köögimööbli andsime tootmisesse juba sügisel, seega tema ootab vaid paigaldamist. Põrandad - plaadid - uksed - segistid jms on ka tegelikult juba välja valitud ja ehitajale edastatud, aga saaks need paganama aknad juba paika! Lootust on, et lähema nädala jooksul see ka lõpuks juhtub.

Lisaks kõigele sellele, mis on enda tee tabelisse juba leidnud, peame kunagi võtma käsile ka garderoobkapid, kardinad jms, mis tuleb soeatada eritellimusega. Agaaa sellele ma veel üldse oma mõtteid ja auru ei suuna, sest see tundub hetkel kauge tulevik.

Et maja sise- ja välistööd on veel käimas, ma midagi liiga spetsiifilist piltide kujul teile näidata ei tahaks. Küll aga panin kokku väikese moodboardi, et saaksite aimu, mis masti koduke meil valmimas on. Olen maja kuju osas päris palju küsimusi saanud - miks selline kuju, kus on selle praktilisus jms. 
Ütleme siis nii, et paik kuhu koduke kerkib, on minu jaoks üks erilisema tähendusega kohti. Lapsepõlv ja suveaeg möödus kõik selle maagilise männimetsa ja liivarannaga ääristatud paigas, kus kõrgus minu vana-vanaisa poolt püstitatud uhke maja. Et sellele majale ja paigale austust välja näidata, tuginesime projekti puhul just originaalile ja mul on hiiglama hea meel, et me seda tegime.




Kuidas teil sisustusega kogemus on - kas olete mingeid eriti häid diile kuskilt saanud?

13 kommentaari:

jjj ütles ...

Tore lugeda sisustuspostitusi, kuna endal on see enam-vähem seljataga. :D Täpselt 11 kuud tagasi tekkis elukaaslasega mõte (olles tollal 21 ja mees 24), et ehitame ühest vanast laudast omale maja. Pangalaenu me võtta ei tahtnud, mina käin ülikoolis, mees töötab it alal. Hakkasime vaikselt pusima, kuna see laut oli täiesti lagunenud ja vaid välisseinad ning katus olid olemas, siis tööd sai tehtud meeletult. Õnneks on äial oma saekaater-puidutöökoda, kust saime kõik puitmaterjalid. Jaanuaris kolisime sisse, esimene korrus on peaaegu valmis, nüüd hakkame teist korrust ehitama. Rahaliselt ehitasime maja esimese korruse valmis umbes 15000 euroga, sinna sisse kuuluvad ka kõik mööbel (isegi köögimööbli tegime ise), õhk-vesi soojuspump(4340 eurot) ja kamin. Nagu teiegi, oleme püüdnud kõik tooted saada võimalikult säästlikult, kuid siiski sellised, mis kindlalt meile meeldivad. Kui on huvi, siis instagramis @getterpurg saab tutvuda tehtud töödega, konto on küll privaatne aga saan vastu võtta.
Ise oleme teinud üldiselt siin kõik tööd, ainult köögipõranda plaatis tuttav plaatija, seega on siin kõik suhteliselt diy. Hästi palju nõusid ja muid tarbeesemeid olen hea hinnaga skoorinud Maximast (kolme X-iga), kus on tihti igasugused soodukad. Sealt sain imeilusad taldrikud, tassid jne. Soovitan kindlasti vaadata. Ehitusmaterjalid saime enamuse Espakist (seal on üle nädala kõik tooted -20%). Soovitan ka näiteks Euronicsi puhul teha seda, et otsid, kas kuskil on sama elektroonikatoode odavamalt ja siis neile näidata, nad teevad sama hinnaga pakkumise.
Jõudu ja jaksu!

Anonüümne ütles ...

Kas teil tuleb induktsioonpliit? Tellisin Ikeast endale pottide-pannide komplekti ikka väga soodsalt (vist u 40-50 eurot) ja siiani on need kenasti vastu pidanud. Leidsime ka firma, mis nt 600eurose arve puhul vaid 25 eurot Läti Ikeast kojutoomise eest tahtis. :)

H. ütles ...

Soovitan ka vaadata kogu tehnikat hinnavaatlus.ee, võib säästa päris korralikult.

H. ütles ...

Lisaks saab päris hea hinnaga ikea mööblit ja muud kodusisustust (sh nõud) www.mebstore.ee, olen ise korduvalt kasutanud, hindu muidugi tasub võrrelda, aga mõne toote puhul on juurdehindlus tõesti minimaalne ja saab soodsamalt kätte kui Eestisti/ise ikeasse sõites.

Anonüümne ütles ...

Kui tohib küsida,siis kust sai köök tellitud?

Anonüümne ütles ...

Kust te trepi tellisite?

Anni ütles ...

Soovitan ka hinnavaatlus.ee-d. Uue kodu sisustamisel valisime kogu tehnika välja ning seejärel lasin kõik tootekoodid hinnavaatlusest läbi- eranditult kõik asjad tulid kõige odavamalt turuliider.ee-st.

Anonüümne ütles ...

Minu arvates on Maximas väga ilusaid nõusid. Olengi sealt ostnud -40% ajal nõud, potid, pannid. Tuntud firmade omad ja kvaliteetsed (Luminarc, Tefal). Köögitehnikale küsisime Onoff poest alet ja tehti väga hea pakkumine.

Anonüümne ütles ...

Märkasin, et diivani olete valinud On24st. Soovitan kindlasti seda vältida. Esiteks on nad edasimüüjad ja tihtipeale müüvadki eesti oma pehmemööblitootjate toodangut. Otse ettevõttest tellides on suhtlus vahetum, küsimustele vastused kompetentsemad, parem kangavalik. Lisaks garantii osas on lihtsam vahetult tootjaga suhelda, kui läbi On24 asju ajama hakata.

Meie diivan on tellitud Võrus asuvast Ensoformist, nad müüvad edasi nt Askole ja Sotkale, hinnavõit tuli mitusada eurot. Tegid täpselt sellise nagu soovisime :)

Meil on ka maja sisustamine värskelt lõpetatud, lähtusin sellest, et kodu pole ajutine ning ajutisi asju ei osta, pigem kogusin aga nüüd on mul ideaalne koduke, täpselt minu maitsele ☺️. See on nii tore ja põnev aeg, edu Teile!

Liisa Pärnpuu ütles ...

Kahjuks eraldi ei saa kõigile vastata aga köögimööbli tellisime Mööblimasinast ja trepp läks töösse Männiku Saekotta.

Anonüümne ütles ...

Mina soovita. Ka diivanit ensoformist! Ise otsisin 2 aastat endale uut diivanit, olin selles osas üsna pirtsakas ja kõik diivanid mis sisustuspoodides tookordselt otsides meeldisid, ületasid mõistlikuse hinnapiiri. Ensoformi esinduspoest läbi hüpates armusin lausa 4-ja mudelisse! Ja hinnad olid ca 60% soodsamad kõikidel mudelitel kui sisustuspoodidest. Siiani olen valikuga superrahul!

Kristi ütles ...

Selle tootjalt endalt diivani tellimisega on minul just selline kogemus, et pigem sai edasimüüjalt mõned tooted soodsamalt. Tootja põhjendas seda sellega, et edasimüüjad ostavad kampaania korras palju korraga ja seetõttu saavadki soodsamalt. Aga eks see oleneb tootest ja tootjast ja edasimüüjast ja heast õnnest ja kuuseisust.
Tehnika puhul kasutan ka alati hinnavaatlus.ee lehte, sest tihti on sama toote hinnavahe eri poodides üüratu, nii võib säästa kallimate asjade puhul lausa mitusada €.

Liisa Pärnpuu ütles ...

Meil diivaniga selline teema, et mul on talle kohutavalt palju nõudmisi. Ta peab olema lahtikäiv, pesukastiga, U-kujuline ja noh... ideaalis ka soodne 😅🙏🏼 Sellised tingimused välistavad ikka väga paljud tootjad ja pakkumised kahjuks 🤔