pühapäev, 8. november 2015

Maailma parim isa & maailma parim kook

Isadepäev on olnud minu jaoks alati väga tähtis päev. Ma loodan tõesti, et kõik inimesed saavad oma isa kohta kasvõi korra elus öelda, et "Mul on maailma parim isa!". Mina näiteks saan seda öelda alati.
Minu isa on olnud mulle väikesest peale kõige suurem eeskuju ja tähtsaim "ütleja". Selle all pean silmas seda, et võtan põhimõtteliselt puhtkulla pähe kõike mida tema teab öelda ja mõelda :D.

Ta on kõige targem ja julgem inimene, keda mina olen kohanud. Öeldakse ju, et tüdrukud valivad endale elukaaslased isa järgi. Ma arvan, et Nilsi ja minu isa suurim sarnasus ongi see, et nad on mõlemad jube targad. Kohe kindel tunne on nende mõlema kõrval ükskõik mis olukorras :).
Ta on ka kõige töökam inimene, kes on terve minu teada oleva elu pidevalt töötanud ja seda kõike vaid oma pere hüvanguks. Samas leiab ta alati aega pere jaoks, sest et hallooo...4 tütart võtab ikka oma aja :D.
Mõnikord on mul temast isegi veidi kahju, et tal mitte ühtegi poega ei ole kellega ta saaks jagada oma armastust nende õige mehiste asjade osas, mis talle endale huvi pakuvad.







Ma olen täiesti kindel, et ka minu õdede jaoks on isa nende elus see kõige tähtsam, targem ja parem mees keda nad kohanud on.
Ma ausaltöeldes ei teagi, et kas õdedel on praegu juba sama seis mis minul kunagi nende vanusena oli isadepäeva kingituse osas. Küsisin alati üks päev enne tähtsat päeva isa käest natukene raha, et minna talle "salaja" tema raha eest kingitust ostma :D. Tavaliselt oli selleks loooomulikult mingine habemeajamis komplekt....samas ükskord kinkisin panni...jah, panni! :D
Mäletan, et kunagi kui olin äkki 8 või 9 aastane uurisin päev enne emadepäeva emalt samamoodi salaja, et "hmmm...emme palun räägi kuidas pannkooke tehakse...ma ausõna tahan niisama teada". Ja järgmisel hommikul küpsetasin emale pannkooke...õnneks sai tema lapse loogikast aru ja tegi näo nagu pannkoogihommik on suuuur üllatus :).

Tegelikult tahaksin ka rääkida enda vanaisast, kes oli samuti minu jaoks väga tähtis ja eriline inimene. Tema oli ainuke vanaisa, keda mina enda jaoks teadsin ja ta oli igatahes kõige parem! Minu kõige eredamad mälestused temast on need kui ta mulle pehme saia peal paksu või ja suhkru kihiga "võileibu" tegi, koerale iga päev lusikaga kaerahelbe putru söötis (see oli kohe kindla peale koera igapäevane lemmikhetk) ja et tema kuivatatud lestakalad olid kõige paremad, mis ma kunagi söönud olen. Ta oli alati sünnipäevapidude hing ja kõikide külaliste lemmik.

Olgugi, et ma olen pärit ühest tõeliselt suurest kärgperest oli minu lapsepõlv kõige õnnelikum, mida ma eales suudaksin ette kujutada.

Viimastel aastatel on kinkide tegemine isadepäevaks unustustehõlma vajunud ja pigem viin isale mõne maitsva küpsetise, sest ta on mulle alati öelnud, et minu tehtud koogid maitsevad talle väga.
Ka käesoleval aastal küpsetasin isale koogi, millega varsti teda kostitama lähen. Kasutasin retsepti baasiks enda kõige lemmikumat koogiretsepti aga lisasin seekord sisse ka šokolaadi kuna isa lemmikud koogid on alati šokolaadikoogid.
Tegu on küpsetatud juustukoogiga, mida olen teinud nii õunte kui kirssidega. Seekord said koogi sisse lisaks šokolaadile kirsid ning katteks krõbe mandlikaramell.

Koogi tegemiseks läheb vaja:
Täidis:
800g Toorjuustu (kasutasin Light toorjuustu)
2 muna
2dl suhkurt
2dl vahukoort
2 väikest tahvlit šokolaadi (kasutasin Annekese šokolaadi)
Kirsid/vaarikad/mustikad või õunad

Põhi:
60g kaerahelbed
180g vaniljeküpsiseid
70g võid

Kate:
suhkur
mandlid

Põhja valmistamiseks rösti kaerahelbed ja purusta küpsised. Sulata või ja lisa purustatud küpsistele ja kaerahelvestele. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi.

Segu jaoks vala kaussi suhkur ja jahu. Lisa toorjuust ning vahusta segu ühtlaseks.
Vahepeal sulata veevannil šokolaad ning vahusta kergelt vahukoor.
Lisa toorjuustu segule munad ning vahukoor, sega ühtlaseks. Lase šokolaadil veidi jahtuda ning ettevaatlikult sega toorjuustu segu hulka.
Vala segu põhjale ning kaunista pealt valitud marjadega.

Aseta kook 175 kraadisesse ahju 1,15 tunniks. Peale koogi valmimist lase sel ahjus täielikult maha jahtuda ning hoia üleöö külmikus.

Et aga kooki veelgi magusamaks teha (sest mis kook see on kui ta magus ei ole eksole), kaunistasin pealt krõbeda mandlikaramelliga. Retsepti leidsin sõbranna Meriti blogist SIIT .
Sulatasin suhkru madalal kuumusel ning lisasin juurde hakitud mandlitükid. Valasin segu hõbepaberile, kus ta sekunditega kivistus.




Praeguseks aga tsauki ja head isadepäeva kõikidele toredatele isadele!



2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oo, Sul on kolm õde :) Mul ka, aga vastupidiselt Sulle, olen mina õdedest kõige noorem :D

Liisa Pärnpuu ütles ...

jah ma olen pärit ühest tõelisest kärgperest, mul on veel ka noorem vend :)