kolmapäev, 5. oktoober 2016

Aktiivsuskell Jawbone UP 2

Hei armsad,

jutustan täna pisut enda kogemusest aktiivsuskellaga - kas sellest on ka olulist kasu olnud ja mille tarbeks mina teda kõige enam kasutan.
Kõigepealt ütlen ära, et vaid mõni kuu tagasi olin  aktiivsuskellade osas ääretult skeptiline. Ei näinud nende olemasolus ja kasutamises mingit vajadust ja ei pidanud vajalikuks käia välja suurt rahasummat, et mul oleks lisaks tavalisele käekellale (mida viitsin kanda haruharva) veel üks kell, mille kandmist endale pidevalt meenutama peaksin. Ma olen nimelt aksessuaaride osas eriti valiv ja kannan alati pigem vähem kui rohkem. Tean vaid seda, et alati on mul kõrvas mu pärlkõrvarõngad, sõrme ümber kihlasõrmus ja haruharva eksib kaela mõni kaelakee või veelgi harvem, mõni käeehe. Kui peaks juhtuma, et kõik neli eksisteerivad korraga, tunnen end nagu Juudi jõulupuu.

Olin alati üsna veendunud, et kõik aktiivsuskellad on suure sportliku sihverplaadiga ja näevad välja üsna rohmakad, selline mulje on vähemalt tuntumate brändide kelladest jäänud. Loevad üheaegselt su pulssi ja liigutusi ja samme ja pistavad kisama kui sa vett ei joo ja äratavad sind keset ööd üles kui liiga kergel unereziimil oled ja nii edasi eksole... Aga see on lihtsalt teada-tuntud klassikaline mina, kes alati üle pingutab ja põhjuseid otsib.


Minu suureks üllatuseks otsustas kallis ema-emake mulle septembri alguses sünnipäevaks kinkida sellise kauni masinvärgi nagu Jawbone Up 2, mis on - nagu te arvata võite - aktiivuskell. Minu suureks üllatuseks ei tulnud karbist nähtavale suure sihverplaadi ja paksu kummist käevõruga aktiivsuskell vaid hoopis midagi ilusamat. Karbis peitis end kaunis tumelilla kuldse tekstuurse plaadiga aksessuaar. Allolevalt pildilt näete minu kullakarva kaunikest ja ka teisi üliilusaid Jawbone aktiivsusmonitore. Käsi südamel tunnistan, et võiksin neist igaüht täie rahuga kanda, sest nad on tõesti disainitud absoluutselt täiuslikuks. Ei midagi liigset - vaid esmatähtis ja vajalik - ja seda äärmiselt stiilselt. Aksessuaar, mida saad kanda tõesti igas olukorras ja mis ei nõua sinult liigsportlikku väljanägemist. Mina olen enda kellakest kandnud nüüdseks pisut üle kolme nädala. Ära olen tema võtnud ainult selleks kui lähen duši alla - just nii tähtsaks ongi ta mulle saanud.


Kuna eelnevalt olin elanud ühes suures mustas infoaugus ja kelladest mitte midagi ei teanud, asusin kohe esimesel päeval tema kallal nokitsema, et uurida selle kurikuulsa 10 000 sammu täitumise kohta. Jah, ma tean, et ka Iphone loeb samme aga mul ei ole ju telefon iga hetk käes või taskus. Üldsegi - enamus ajast mu riietus koosneb seelikust või kleidist, seega mul isegi ei ole taskuid millesse telefoni susata. See tähendab aga, et korrektset sammulugemist vähemalt minu telefoniga teha ei ole võimalik. Ma ei ole sellest sammundusest kunagi suurt pidanud, kuna mul on alati olnud puudulik info selle kohta, et kui palju samme üks autoga kontoriinimene päeva jooksul teeb. Ilmselt väga vähe, mistõttu ka seda infot enda eest varjata püüdsin.
Nüüd - kui mul oli aga olemas kell, asusin täpsemalt uurima.
Tõmbasin endale kõigepealt telefoni äpi nimega UP, millesse Bluetoothi toel kella pealt minu päevane info jookseb. Kuna kella plaat on nii pisike, siis selle peal ühtki numbrikalkulatsiooni ei ole.
Seadistasin äpi kaudu ära enda mõõtmed ja kaalu, samuti lisasin päevased eesmärgid sammude ja unetundide osas. Sammudeks panin üsna optimistlikult 10 000 ja unetundideks vähemoptimistlikult põgusad 7. Üldjuhul magan siiski ligi 8 tundi aga igaljuhul on ju tore äpist igal hommikul vaadata, et oled uneeesmärgi 100% piiri ületanud :D Enesepete...enesepete ma ütlen.
Kui Up'i öösel käe peal hoida, mõõdab ta ka välja kerge ja sügava une perioodid, mida graafikust hiljem vaadata saad ja püüda aru saada kas unenäo nägemine toimub sügavas või kerges unefaasis... ma ei ole ausaltöeldes siiani päris kindel.

Et kohe esimesel päeval selgeks saada, et kui palju liigutamist on tarvis, et 10 000 sammu täis saada, läksin aeglasele aga pikale jooksuringile ning läbisin peale tööpäeva rahulikus tempos 9km. Koju jõudes avastasin, et olingi päeva peale pisut üle 10 000 kokku saanud. Päeva lõpuks kogunes tol päeval ca. 13 000 sammu. Oh seda juubeldamist ja eesmärkide täitmist!
Võin täitsa julgelt ja ausalt väita, et kell motiveerib täiega ennast liigutama. Kui alguses tekitas sammude mitte täitumine kerget frustratsiooni siis pikapeale kadus see tunne õnneks ära, samas trennisoov jäi alles. Tänu kellale käisin septembrikuus kohe kindlasti rohkem trennis, sest tahtsin avastada kui palju samme suudan koguda ja kaloreid põletada erinevate treeningstiilide ja trennipäevadega. Sellest saab ausaltöeldes totaalne hasart, sest kell on mul koguaeg käe ümber ja iga hetk kui pean selle ära võtma, tunnen, et kaotan samme :D


Keskmisel trennipäeval kogun terve päeva peale kokku ca. 13-14 000 sammu ning maksimaalne sammusumma kolme nädala jooksul on olnud ca. 21 000 sammu kui käisin möödunud teisipäeval Soomes kontserdil. Päeval kus teekond on vaid kodust tööle - töölt koju, kogun vaid 3-4000 sammu. Üsna drastiline vahe minu arvates. 
Seetõttu ongi nii mõnus, kui pidevalt on väike meeldetuletaja käe peal, kes vaid pelgalt enda olemasoluga motiveerib liigutama ja tihemini trenni tegema.

Kui algselt sisestasin umbes nädala vältel UP äppi ka enda toidukordi ja vee tarbimist, siis loobusin sellest õige pea, kuna äpis on üsna keeruline koguseid määrata. Vähemalt nägin ühe kasutusnädala ainel ära kui palju ma umbkaudselt päeva jooksul toitaineid ja kaloreid kogun ning millises vahekorras on neid vaja põletada kui soovin kaalu langetada/tõsta/säilitada. Eelnevalt mul sellealane teadmine puudus. Noh, muidugi oli tore sinna igapäev juba poole päeva pealt veekogus äpis maksimaalseks ja täidetuks märkida ja programm. nö. üleuputada ja end kiita lasta, aga joon vett niivõinaa nii hullumeelselt palju, et saan ka ilma kiitusteta hakkama :D

Igatahes, kokkuvõtteks võin öelda seda, et olen enda aksessuaariga rohkem kui rahul ja ta on leidnud endale koha minu igapäevaste pärlkõrvarõngaste ja kihlasõrmuse kõrval. Kodust ma igatahes temata ei lahku. Kas teie kasutate aktiivsuskella - kui jah siis millist ja miks just seda?

Tänaseks aga minu poolt kõik ja räägime varsti jälle!




2 kommentaari:

Kristina ütles ...

Tere

Olen lugenud mitmeid välismaa arvustusi jawbone up2 koht,a kuid Teieoma blogis olete ainuke Eestist, kes arvustuse teinud. Kuidas on jawbone up2 vastu pidanud senini, kui on üle 4 kuu kasutuses olnud? paljudes reviewdes tuli välja see, et rihm lihtsalt puruneb. Tundub absurd kuidagi.

Liisa Pärnpuu ütles ...

Kusjuures tõepoolest, minu kella rihm läks oealt viit kuud pooleks. Ootan hetkel garantiilt vastust, et kas midagi korvatakse...