pühapäev, 8. juuli 2018

Aga mis täna söögiks on?

Küsimus mille üle ma juurdlen absoluutselt igal nädalal vähemalt korra. Korra seetõttu, et terve nädala toidukraami tellime ju juba ammu Selverist kulleriga laupäeviti-pühapäeviti koju. Tänaseks päevaks on see minu jaoks ikka täitsa asendamatu teenus. Suvel olen sellest nüüd kohe eriti hästi aru saanud, sest puhkuseperioodil on seda sipsti toidupoodi hüppamist, et midagi külapeale hamba alla kaasa haarata või niisama vahepalaks, rohkem ette tulnud ja issand kus ma ikka suudan niimoodi emotsiooniostudele raha kulutada. Pole mingit probleemi kümneid ja kümneid eurorahasid poodi jätta, kõik tundub kuidagi nii ahvatlev ja põnev. Samas on see äkki lihtsalt mingi koduse ema fenomen? Et nagu saab kodust välja ja it's a whole new world ja asjad...


Ühesõnaga, et ma iga jumala nädal selle sama teema üle pead murran, on ju mõistlik vahelduseks siia retsepte ja ideid üles laduda. Saab siit teinekord enda mälu värskendada ja ehk teilegi mõtteainet pakkuda. Üritame vähemalt nädala sees enam-vähem tervislikult läbi ajada, sest nädalavahetuseti on see patustamine kerge tulema. Selline 5-2 suhe ei ole kõige hullem aga noh saaks ka muidugi paremini. Iga kevad ma mõtlen, et oh tuleks juba suvi. Saaks süüa nii palju marju ja arbuusi ja olla nii tervislik... Kui suur suvi kätte jõuab, on toidulaual ainult jäätised, külapeal koogikesed ja muu selline hea kraam, mida ju talvel nii lihtsalt ei pugi. Seetõttu tunnen, et sügis-talvisel perioodil on isegi lihtsam tervislikult läbi ajada. Niisiis, möödunud nädalal oli meie toidulaual lisaks vahepaladele ja hommikusöökidele, lõuna- ja õhtusöögi menüüs neli suuremat toitu.

Et ma üritan retseptid kokku panna alati pigem selle järgi, et kodus olevaid kuivained võimalikult mõistlikult ära kasutada, algas eelmine nädal kapiotsas kükitavale kinoale lahenduse leidmisega.
Esimeseks toidukorraks saigi tehtud kinoa-kanahakklihapallid, vana hea tatra ja köögiviljasalatiga.
Hakklihapallide tarbeks keetsin ca 150g kinoad ja segasin seejärel kokku paki broilerihakkliha, ühe muna ja meelepäraste maitseainetega. Paneerimiseks leidsin kuivaine kapist ainult rukkikama ja said vaat, et nii head, et teeme neid pallikesi nüüd kindlasti tihedamini. Suvise köögiviljasalati üks lemmikkomponente on mul aga alati redis, annab nii mõnusa kergelt vürtsise nüansi.


Millegipärast kipuvad meil köögiviljad üsna kiiresti riknema, mistõttu võtsin järgmise toiduna käsile mehhikopärase kana-köögivilja wrapi, mille sisse leidsid tee vürtsikas marinaadis kanafileeribad, paprika, tomat, jääsalat, riivitud porgand ja dipikaste. 
Üheks üsna hiljutiseks lemmikuks wrappide vahel on saanud just riivitud porgand, annab kuidagi sellise oo-see-on-vist-küll-kuskilt-kohvikust-ostetud meki. Kastmete osas olen aga wrappidega alati püstihädas. Mulle meeldib kui wrapp on hästi täidlane ja lemmikutena näen enda wrapi juures alati just köögivilju ja kastet. Mõnikord kasutan kastme asemel määrdeks hoopis toorjuustu või pehmemat fetajuustu. Dipp on ka selline suhteliselt ehku peale minek, kuna midagi targemat ei suutnud oste tehes välja nuputada. Tihtipeale eelistan väljas süües tellida wrappi hoopis falafeliga ja lihast loobuda. Falafelid on lihtsalt niiii geniaalsed ja maitsvad asjad. Seekord sain pildile aga hoopis teise-päeva-rullid, millede vahele enam kanafileed ei jagunud ja pidi asendama hoopis kalkunisingiga.


Kolmanda suurema toidukorrana sain taaskord inspiratsiooni meie kuivainekapist, milles olevat kuskussi rakendada tahtsin. Võtsingi kasutusse veel viimsed köögiviljariismed, hakkisin need pisikeseks, lisasin keedetud kuskussi ja keerasin need omavahel kokku salatiks. Tummisemaks ampsuks lõikasin õhemaks mõned broilerifileed, tampisin pisut suuremaks ja asetasin neile keskele törtsu pestot ja mõned mozzarella kirsid. Seejärel rullisin kokku ja pistsin ahju. Täitsa mõnus suutäis.


Mulle meeldib kui korra nädalas saab süüa suppi. Tekitab kuidagi kerge ja organismile puhastunud tunde. Kui mina võin süüa ükskõik mis suppi, siis Nilsi valikud on oluliselt väiksemad, õnneks kuulub frikadellisupp ühte tema poolt aktsepteeritud valikusse. Üldiselt on Nilsi käest üsna võimatu üldse toidu osas nõu küsida, sest iga jumala kord vastab ta "kana ja riisi võiks teha". Nagu... ei annaks vist väga palju igavamat kombot välja mõelda 😄 Eks ma siis sellest "kanast ja riisist" üritan kuidagi inspireeruda ja ikka midagi pisut põnevamat lauale tuua. 
Frikadellisupp on ilmselt üks lihtsamatest mida üldse teha, sest vähemalt minu tehtavasse lendavad sisse külmutatud frikadellid ja ka minu lemmik külmutatud juurviljade segu. Oli teine vist Aasiapäraste juurviljade segu. Samuti lisan juurde kartulit, porgandit ja mõnikord ka riisi, kui see kuivaineriiulil oma kohta otsimas parasjagu on. Aa ja noh, puljongikuubikuid kasutan ikka ka.


Sellised lihtsad, kodused ja ka laias laastus tervislikud valikud said meie majapidamises tehtud sel nädalal. Et ma aga forever and ever uute ideede jahil olen, oleks nii tore kui kirjutaksite kommentaaridesse ka enda lemmikud retseptid. Loodan, et meeldis ja räägime varsti jälle!

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Haha, classic mehed ikka. Minu enda elukaaslane sööks ka ainult riisi ja kana, kõrvale porgandi-kapsasalatit 😃😃

Karin ütles ...

Mõnusad retseptid, ajasid frikadellisupi isu peale. Ja need kuulsad falafelid peaks ka ikka ära proovima.

Muide, minu 2 viimase aja täisteratortilla leiutist on esiteks wrap, mille katan merevaiguga ja laon peale sinki, juustu ja hunniku rohelist ja keeran samamoodi rulli. Seejärel törtsutan pannile natuke oliiviõli ja praen wrapi igast küljest kuldpruuniks, jääb mahlane, krõmps ja igati tervislik. Vahel lõikan parajad viilud ja pakun snäkilaual ka.
Ja teine asi on tortillapitsa, mida varem tegin alati ahjus ja ei olnud eriti rahul, sest põhi kippus natuke toores jääma ja samas tomatipüree ära kõrbema. Nüüd avastasin, et ka tortillapitsat saab ideaalselt pannil teha, madala kuumusega ja kaas pannile peale. Juust sulab ilusti ära ja põhi jääb oliiviõli abil mõnusalt krõbe.

Mulle väga meeldis sinu toidupostitust lugeda, olen ammu piilunud, et sa kaldud pigem tervisliku eluviisi poole ja piiluksin hea meelega tulevikuski su retseptidesse ja köögitoimetustesse ☺️

Anonüümne ütles ...

Minu täielik lemmik on peedi-hakklihakotletid. Tarvis on pakk riivitud peeti, mina kasutan 400 g kalkunihakkliha, 1 sibul, 2 muna jja 1 supilusikatäis ükskõik millist jahu. Segad kõik kokku, (peedist pigista vedelik välja) teed kotletikesed ja paned u 20 minutiks ahju. Väga lihtne ja maitsev! :)