reede, 12. aprill 2019

Mida teha kui külmikus on 30 muna?

Sõna otseses mõttes... meil on hetkel külmkapis 30 muna ja mul pole aimugi mida nendega peale hakata. Aga alustame nüüd täitsa algusest ja siis jõuame ehk ka selleni, kuidas need 30 muna meie majapidamisse jõudsid.

Tea kuidas küll nii juhtub aga aeg-ajalt tuleb ette nädalaid, kus iga jumala planeeritud toit... läheb pekki. Lihtsalt ei tule välja, kuigi tegemist ei ole ju ometi mingite kulinaarsete šedöövritega - pigem täitsa harilike ja harjumuspäraste kodutoitudega. Möödunud nädal näitas tegelikult täitsa selgelt, et seekord oli ebaõnnetumise põhjuseks kodus valitsev laatsaret, kehv ilm ja nende kahe kombinatsioonil välja kujunenud eriline demotiveeritus üksõik millele pühenduda. Kui ikka 24/7 kurgus kraabib ja kipitab, nina jookseb lakkamatult ja ainuke asi mis aknast sisse särab, on peegeldus järjekordselt lumehunnikult - no ei ole lihtsalt tuju. Ma olen ikka nii tüüpiline Neitsi - kohe kui võimalus avaneb, tuleb ilmast rääkida. Kusjuures, tõestatud fakt - Neitsid on ilmast rääkimise peale eriti mihklid, avaldavad oma arvamust ja teadmisi lähipäevade ilmateatest erilise agarusega. Aa ja ilm on ju mu rõvedas kurguvalus ka süüdi... või noh, tegelt olen ilmselt ikkagi ise süüdi. Aga ilm!

Igatahes, ma ei suuda meenutada mida me siin eelmisel nädalal kõik kokku kokkasime aga eredalt on meeles, et Pad Thai sai erakordselt kuiv ja papine. Singi-juustu quiche, mis tavaliselt niiii hõrk ja imeline - ei küpsenud läbi ja oli üheaegselt kuiv ja toores. Aa nädala alguses tegin vist midagi kanakarri laadset ka - broilerikintsust - liha jäi eriti kummine ja no ei maitsenud kohe kuidagi. Pfff masendav... Lisaks sellele kehvale maitsebuketile, mida terve nädala vältel meisterlikult luua suutsin, hävitasime kõik toiduvarud kiiremini kui tavaliselt ja pidin juba neljapäeval uuesti poodi minema, et varusid täiendada. See tähendab ju teadagi mida - nõmeeee mõttetuuu kulutamine. 


Ühe vajaliku tootena lendas ostukorvi ka karp munadega, sest neid meil siin läheb ikka omajagu. No ütleme, et ligi karp mune läheb nädalas - pannkoogid, praemunad... you name it, alati kulub marjaks ära. Agaaa siis juhtus nõnda, et tuleva nädala toidutellimuse tegin ka juba täna (sest eilne ebaratsionaalne ja emotsionaalne ja veelkord - nõme vastik mõttetu - poeskäik ei omanud suurt kasutegurit külmkapi täitumisele) ja kogemata panin toidukorvi veel kaks karpi mune. Ja nii ma nüüd siin siis istun, mina ja mu 30 muna. Me võime ju pannkooke ja praemuna süüa aga no palju sa ikka inime neid süüa jõuad! Olge muhedad, andke häid ideid mida munahunnikuga peale hakata.
Üks on aga kindel - putru me tuleval nädalal hommikuti ei söö. Esimene mõte oli nädalavahetuse hommikuks midagi munamuffini sarnast teha - sink, juust, muna muffinivormi ja teoreetiliselt jumst hea ju... 

Tegelt on hullult paslik mingeid varusid kodus omada. Sel nädalal pidin lihtsalt kõiiiike e-poest tellima, sest mitte kui midagi polnud kodus alles. Kui arvestada asjaolu, et rahaline seis on praegu majaehituse lõpufaasis ikka pehmelt öeldes kitsas, siis ega siin väga priisata anna. Varud ja säästuretseptid on täiega teemas. Tulevaks nädalaks mõtlesingi välja nii palju soodsat söömat kui vähegi võimalik, seega valmimas on hakklihakaste kartulipudru ja peedisalatiga, mehhikopärane hakklihasegu riisiga, ahjukana juurviljadega, riisi-makrasalat ja frikadelli-nuudlisupp. 
Kusjuures tänane - hakklihakaste - tuli lihtsalt imemaitsev. Ei tea kas oma rolli mängis päikesepaisteline ilm (no maivõi kuidas see ilmateema ikka sisse pressib) või fakt, et arst kinnitas angiini puudumist (mille ma endale ise loomulikult diagnoosinud olin). Igatahes jumalale tänu, et midagi ka sel nädalal õnnestus.

Aga ärges' unustage - jagage ideid, mis nende munadega ometi peale hakata?!

4 kommentaari:

Epp ütles ...

Mulle meeldib teha ahjuomletti- sama sisu, mis munamuffinitele, aga ahjuplaadile. Ehk siis muna+piim+nats jahu panen ka, maitseained loomulikult ja siis midagi head selle munamassi sisse ja juustu peale :) Eriti hea ahjuomlett saab siis, kui külmkapist vaja hävitada jääke, nt viimased võikuvorstiviilud, külmutatud aedviljasegude põhjad jne. Kerge salat kõrvale ja hea lõuna olemas.
Väga meeldib meie perele külm kaste hapukoorest, kuhu on sisse riivitud hunnik keedumuna. Meie tavaline combo:hapukoor, hunnik mune, roheline sibul, marineeritud kurk. Eriti hea tatra või keedukartuli lisandiks.
Mainid uues menüüs makrasalatit, ma seda teen ka aegajalt hästi munases versioonis: tükeldadud makra segatud hakitud porru ja hiina kapsaga, paar spl hellmansit, segan segi ja serveerimisel laon peale keedetud munasektoreid.
Ja no lemmik võikukate: taaskord mitu head keedumuna riivitult, 1 purk tuunikala vees, tükeldatud lilla sibul, segatud hellmansi ja hapukoorega, sool+pipar ja no niiiiii hea võikukate! Ja munavõi ka, njommm.
Hea võimalus muna kasutada on ka pikkpoisi sees. Ma olin varem väga skeptiline pikkpoisi osas, sest mingi saepurune mälestus koolisööklast kummitas, aga selle https://nami-nami.ee/retsept/1747/pikkpoiss retsepti järgi open teinud korduvalt ja saab hea mahlane. Mina küpsetan teda keeksivormis, topin põhja hakklihasegu, siis keedumunad rivvi keskela ja ülejäänud hakklihasegu peale.
Täidetud munas miskiks snäkiks :)
Head munahävitust! :D

Sanné ütles ...

Just ostsin 10 muna et salatisse hakkama panna.
Munad, peekon/speck, varsseller ja hapukoore majoneesi kaste peale.
Eks sinna kannatab ka muud panna, aga unistan juba selle söömisest. Täna panen munad aga tulel hakkama ja teen selle salati valmis.

Ja pluss 1 eelmisele kommentaarile, munavõi on teema. Sobib nii hommikuks lõunaks kui ka õhtuks.

Loodan et need munad toovad häid mõtteid ja raha kokkuhoida sel nädalal :)

Liisa Pärnpuu ütles ...

Niii palju häid ideid! Munavõi ka meie peres au sees :D
Aitäh :)

Unknown ütles ...

Kui on 50 muna ja kaks suud,mida valmistada???