neljapäev, 15. september 2016

Säästukuninganna pajatused

Hei sõbrad,

jah, täna on lõpuks ometi käes see päev kus suudan end kokku võtta ja räägin teile pisut lähemalt sellest, miks olen end nimetanud säästukuningannaks ja miks koonerlusest ja säästmisest niivõrd palju siin pajatan. Juba kuid olen saanud teilt kommentaarides tagasisidet, et räägi juba, jaga nippe ja ära hoia neid ainult endale!
Kui algselt eeldasin, et nipid ja teguviisid millega mina oma säästukesi kokku kraabin on täiesti tavapärased ja kõik toimivad niiviisi, olen aru saanud, et ega vist päris elus ikka nii ei ole. Kui koostasin nimekirja enda nipikestest, tabasin end mõttelt, et võib-olla on mõned need nipid absoluutselt tavalised ja ei kõla nagu erilise kokkuhoiumeetodina aga samas minu jaoks nagu toimivad...seega jagan neid ka teiega.
Minu kokkuhoidlik meel hakkas kõrgendatult elama ca. sel ajahetkel kui olin veel hilis-puberteedi eas (loe: 16 aastane) ja läksin esimest korda tööle. Alates sest ajahetkest olen pea tänaseni non-stop tööd teinud ja seda loomulikult tol hetkel kooli kõrvalt. Seega on loogiline järeldada, et arusaamad kuludesse-tuludesse kujunesid välja just tolajal.


Nooremana pidin loomulikult sissetulekut säästma selleks, et saaks peol käia ja nipetnäpet mingeid arveid tasuda ja seda kõike sai teha vaid pelgalt toitumise kesistamise arvelt - makaronid singiga, kartulipuder ja võikud olid ju soodne valik! Mäletan veel hetki esimestest üksinda elatud aastatest, kus olin raha nii kõvasti huugama pannud, et ei olnud, või noh... ei raatsinud enda viimaste rahade eest šampoonigi osta ja pesin pead jummala pikalt kätepesuseebiga. Ja las ma räägin teile... see ei olnud isegi vedelseep! :D
Aga nooremana see ei morjendanud mind kohe üldse, sest nii noorena ei vaadanud ma veel tulevikuplaanide suunas ja elasin päev korraga... kulutasin sissetulekuid selle peale mida hing ihkas ja elasin palgapäevast palgapäevani ära. Kokkuhoid ei olnud prioriteetne ja põhiline aspekt oli, et päris söögita ei jääks.
Aga selline päev korraga elamine pani kuu lõpus rahalise võimekuse korralikult proovile ja juba tol ajal hakkasin nuputama viise kuidas saaks kavalalt kokku hoida ja ei peaks seda tegema vaid odava toidu najal. Nippe nuputan ma ausaltöeldes tänase päevani ja eks kui elu muutub, muutuvad ka nipid.

Tänase päeva seisuga on aga nii, okei tegelikult on see vist alateadlikult alati nii olnud, et mina ehitan oma säästud ja kokkuhoidlikuse alati millegi suurema najale. See tähendab siis seda, et ma ei säästa hirmsal moel selleks, et saaksin endale osta high-end kosmeetikatooteid või kingi, pigem panen raha kõrvale selleks, et teostada unistusi isikliku pikaajalise eesmärgiga kinnisvara valdkonnas, soetada uus ja töökorras auto (mis ka möödunud kevadel teoks sai) jms... muidugi ei ole sel ka midagi viga, kui inimesed koguvad raha ja teostavaid pisemaid unistusi - olgu selleks siis kasvõi high-end kosmeetikatoodete ost, inimesed on ju erinevad :) Lihtsalt ma tunnen, et mina mõlemat suunda korraga ei jaksa teostada.
Samuti on võimalik liigitada säästmise mitmesse erinevasse valdkonda. Selle all pean silmas, et näiteks mina olen selline inimene, kes tahab alati koheseid tulemusi, ükskõik mis elualal, ma lihtsalt olen selline. Seetõttu hoian kokku igapäevaselt teostavates tegevustes, et näeksin ülejääki kohe. Nils aga näiteks toimib hoopis teistmoodi ja tegeleb pigem investeeringute, aktsiate ja muu säärasega, mille peale minu hammas ei hakka ja ausaltöeldes ma arvan, et esialgu piisab kui üks meist niiviisi toimib.
Nüüd aga, peale seda hiigelpikka sissejuhatust, on aeg teile tutvustada minu nipikesi, mis mind igapäevaselt suuremale eesmärgile pisut lähemale aitavad.


Hommiku- ja lõunasöögid kontoris
Vaatamata sellele, et ääretult mugav ja mõnus oleks iga päev einestada lõunapaiku kohvikus, ei lase minu kooneraju seda mul kohe kindlasti teha. Hakkasin nii hommiku- kui ka lõunasööke juba ca. 3-4 aastat tagasi igapäevaselt tööle kaasa valmistama ja algselt oli põhjuseks pelgalt asjaolu, et aina kerkiv ülekaal oli vaja kontrolli alla saada. Enam ei mänginud välja süsteem kus hommikusöögi unustasin sootuks ning lõunaks kahmasin kohvikust hiiglama suure taldrikutäie head-paremat. See mitte ei mõjunud kehvasti ainult mu kaalule, vaid ka rahakotile. Selle nipi juures mängib väga suurt rolli ka järgnev asjaolu, et mina käin aa-laa-tii poes nimekirjaga. Ei lase ma Nilsilgi kunagi poodi ilma selleta siseneda. Nimekiri aitab otseloomulikult vältida emotsioonioste ja taolist pudi-padi. Igal pühapäeval või esmaspäeval käime poes nimekirjaga, kuhu olen kirja pannud kõik järgevaks nädalaks tarvilikud toidukaubad, millega valmistada söögid meile mõlemale hommikuks, lõunaks ja õhtuks. Samuti üritan üldjuhul käia vaid poodides, mille jaoks on mul olemas sooduskaart. Kõige enam käin vast Rimis ja Coop poodides, kuna tean, et just nendes on minu ostude puhul soodus suurim.
Ma ütleks, et 70% juhtudest sööme Nilsiga erinevaid sööke, kuna minu toidulaud lihtsalt peab olema pisut kergem. Sellele vaatamata, kulub meil toiduostudele, mille sees on ka üldjuhul majapidamistarvikud ca. 60€ nädalas - ja seda kahe inimese peale. Selle summa eest saame mõlemad seitsmeks päevaks kolm kuni viis toidukorda päevas, arvutuslikult teeb see ca 2€ eine kohta, mis ei võrdu isegi ühe tööpäeva lõunasöögiga kohvikus.
Alguses võib toiduvalmistamise rutiini tekitamine olla keerukas, aga harjumus tekib juba vähem kui nädalaga. Üldjuhul on meil niiviisi, et kaks päeva (see on siis 2x lõuna ja 2x õhtu) sööme ühte sööki ning seejärel valmistan midagi uut. Tänu sellele, et me igapäevaselt lõunal väljas ei einesta, saame lubada endale mitu korda kuus, tavaliselt mõnel nädalavahetusel, väljas õhtustamist - mis on kohe kindlasti mõnusam kui lõuna ajal kontorikohvikus mugimine. Meile sobib.


Valmista ise puhastusvahendid
Kui ma juba eelmises punktis majapidamistarbeid mainisin, siis ütlen ka ära, et ma ei ole juba vähemalt 3 aastat poest mitte ühtegi puhastusvahendit peale pesupulbri ostnud. Need on ju lihtsalt müstiliselt kallid! Siinkohal ütlen aga etteruttavalt ära, et ma ei ole ka nüüd nii hardcore mässaja, et valmistaksin igapäevaselt kodus sidrunist ja soodast ja ma ei tea millest veel lahuseid. Ma kasutan vaid ühte kindlat ja imelihtsat segu, millega puhastan nii pindu, põrandaid kui aknaid. Võib kõlada veidralt aga see toimib suurepäraselt. Nimelt kasutan suvalist puhastusvahendi spreipudelit, mille täidan veidikese nõudepesuvahendi ja sooja veega. Tulemiks on tõhus segu ning ma usun, et kui nõudepesuvahend on sobiv puhastamaks nõusid, millelt igapäevaselt söön, on see sobilik ka muudeks pindadeks! Proovige ;)

Meisterda - meisterda - meisterda
Oojaa, te ju teate juba päris hästi milline DIY lemb ma olen! Mulle meeldib olla hands-on tegevuses, ideest teostuseni nokitseda ja midagi käega katsutavat meisterdada. Tegelikult on koduses majapidamises oi-kui-palju asju, mille saab nii imelihtsalt ise valmistada ja kallid ostud poodi jätta. Näiteks - seoses eelmise aasta sügisel tulnud uitmõttega, et nüüd peaks elutoas kiirelt remonti tegema, jäin üsna tühjade kätega kui soovisin leida elutoa seinale seinariiuleid ning lakke uut lampi. Ma pidin ausalt pikali kukkuma kui nägin mis ime hindadega seinariiuleid müüakse - üks lapik tükk puiduimitatsiooni - hinnaga alates 25€... ja mul oli tarvis vähemalt kahte. No ei ei ei! Remondi käigus läks üks kummutilaadne toode lammutamisele ja kummuti sahtlite otsad nägid aga hirmsal kombel sellised välja, et need tuleks sahtli küljest laiali lammutada, üle lihvida-värvida ning seinale kinnitada. Mõeldud-tehtud-riiulid seinas! Muideks alloleval pildil näete nii mõndagi kodust meisterdust. Lisaks seinal olevatele riiulite, on ise tehtud valguspallid, nurgas asetsevad ilupadjad, seinal olevad pildid ja puidust jõuluteemaline kaunistus. Samuti oli tarvis uut lambikuplit - selleks võtsin ette suurema meisterduse ja lähemalt saate uurida juba SIIT postitusest.


Kodused kinoõhtud
Olen tegelikult varasemalt alati kinos käimist fännanud aga ca. viimasel viiel korral olen tabanud end mõttelt, et kinos käimine on tegelikult ju lihtsalt istumine suures ruumis suure teleka ees koos vähemalt 100 teise võõra inimesega. Võib kõlada taaskord pisut liiga äärmuslikult aga selline ma lihtsalt olen. Minu jaoks omab suuremat võlu kodune kinoõhtu, sest a) see on ilma piletitasuta b) ma saan lebotada mugavas asendis c) ma saan koguaeg wc's käia ( see on minu jaoks ausalt väga oluline :D) d) snäkid ja joogid on tunduvalt soodsamad e) parkimine maksab linnas niiiii palju!
Muideks - minu üks maailma lemmikumaid snäkke on just popcorn ja kõige lemmikum bränd on Texas popcorn - see mis juba pakendis valmis puffitud. Mul on selline kiiks, et popcorn peab olema hässsti puffis, loodan, et saate siinkohal aru mida silmas pean ja Texase omad justnimelt seda on! I love it.

Kodune ilusalong
Järgmise nipina tooksin välja tegevuse, mis on käinud minuga käsi-käes juba oi-kui-mitu aastat. Et naistena soovime ju küüned alati tiptop korras hoida, kasutan juba mitu aastat kodus Depend geellaki komplekti. Väljaminek on ühekordne ning ligipääs pidev. See tähendab siis seda, et saan mistahes ajal kodus maniküüri-pediküüri teha ja ausaltöeldes, selline girl-time on jube mõnus! Samuti teen ca. 2-3 nädala tagant kodus pisikest kulmuhooldust, mis hõlmab endas kulmude keemilist värvimist. Kuna minule on juhtunud absoluutselt blondid kulmud, tuleb värvi kulumine teemaks iga paari nädala tagant ja oh-hell-no ei ole ma nõus iga paari nädala tagant salongi külastama.


Teise ringi kaup
Kas see ei ole mitte täiesti ilmselge? Olgu, räägime korra veel - kaltsukad rokivad! Vaatamata sellele, et kaltsukatest iga kord saagiga lahkuda ei saa, suudavad nad teinekord niivõrd hästi üllatada! Väga mitmed minu lemmikesemed on skooritud justnimelt kaltsukatest ja neist teen teile ka mingi hetk eraldi postituse. Ma pean end kiirmoe tarbijaks, samas mitte moe tarbijaks. Mul on kindel stiil millele tuginedes endale riideid soetan ja alatihti ei käi see stiil kokku ühegi aktuaalse moetrendiga. Üldjuhul on minu puhul nii, et haaran trendidel sabast alles siis, kui nende kuulsushetk juba ammu möödanik on - just selletõttu ongi võimalik möödunud hooaegade trendirõivaid soetada kaltsukatest. Jah - loomulikult käin ma uudistamas ka tavakaubanduses aga alatihti leian end mõttelt, et enne pean kaltsukast läbi hüppama, et ikka täitsa kindel olla... ja kui ikka šoppamiseks läheb, siis pidage meeles minu hüüdlauset - kokkuhoid on ostujõud! :D

Järelmaksud ja hoiused
Mäletan, et juba väiksena õpetati mind raha koguma, tookord küll hoiupõrsasse, et saaksin osta endale mõne unistuste mänguasja. Kui olin jõudnud mõned aastad koguda, vast olin siis 8-9 aastane, viis tee meid Saksamaale reisile ja sain enda kogutud kopikate eest osta esimese päris Barbie. Tegelikult oli see küll Väikesest Merineitsist tuntud Ariel, aga firmaks oli tal siiski Barbie. No küll oli uhke tunne! Täna ma enam hoiupõrsasse ei kogu ja turjal ei ole ka nii palju vanust, et juba sukasäärde koguksin. Täna on selleks õnneks palju paremaid mooduseid ja minu üheks kasutatud meetodiks on igakuise automaatse ülekandega kinnine hoius. Teate kui hea see on! Olen eelnevalt proovinud koguda tavalisele pangaarvele, aga oi kui lihtne on see sealt kaduma. Hoius on aga nö. lukus ja seisab, mistõttu ei ole selle kallale võimalik minna. Olen nüüd aastakese hoiust kasutanud ja kui olete kaduva rahaga hädas, soovitan seda teilegi. Proovige alguses hoiustada kasvõi 5-10% palgast, hiljem vaikselt üle mina 15-20% peale. Kui alguses tundub see võimatu, muutub see siiski üsna kiirelt reaalsuseks, sest õpid toimetulema vähemaga. Inimene ju õpib kogu elu ;) Täiskasvanud inimestena mõistame ju kõik, et ootamatuteks kulutusteks tuleb alati valmis olla, ja seetõttu ongi hea lahendus hoida sääste kuskil varuks.
Nüüd aga järelmaksude juude. Tunnistan, et oleme nii mõnegi reisi, kodumasina ja mugavusvidina ostunud järelmaksu toel. Olen muidugi teadlik, et selviisil tuleb lõppsumma suurem kui algne, aga tihtipeale ei ole lihtsalt võimalik kogu summat välja käia. Lepin pigem olukorraga, kus aasta vältel maksan ära pisikesed osad kui kaotan suure osa igakuisest sissetulekust ühe korraga. Moodsad ajad, moodsad ajad...

Kõik mida suutsin meenutada, siia teile ka kirja panin. Ma olen tegelikult kindel, et mingid kiiksud on mul säästude osas veel kallal, aga vot ei hüppa hetkel pähe. Tahan teile veel öelda, et säästes elamine on väga lihtne, igaüks peab leidma lihtsalt enda jaoks sobivad moodused. Säästmine ei tähenda kohe kindlasti seda, et sa millestki ilma jääd. Ei - kavalalt planeerides saad teha ja näha kõike ja rohkemgi veel - lihtsalt hiljem jääb rohkem taskusse hehe :)
Kui tunnete, et ka teil on mõni kaval nipp, andke aga kommentaarides märku!
Tänaseks aga ongi minu poolt kõik ja räägime varsti jälle!

15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ohh olen seda postitust nii kaua oodanud ja see oli seda väärt:)

See nõudepesuvahendi kasutamine üldpuhastusvahendina on super nipp. Pole ise selle peale tulnudki:)

Ka see kinnine hoius on hea nipp. Sest ma ise kasutan küll hoiust, aga kui kuskil poes on hea ALE enne palgapäeva, siis oma hoiuse saan ma katkestada. Ja lõppkokkuvõttes kogumisest ei tule midagi välja.

Minu elukaaslane mässab ka aksiatega, aga minule see hetkel kohale ei jõua, et peaksin oma raha ära andma ja riskima sellega, et kaotan selle.

Ma kasutan Exceli tabelit, kuhu oma kulutused kirja panna ja hoian nii neid kontrolli all:)

Liisa Pärnpuu ütles ...

Väga tore, et nipid midagi uut ja kasulikku annavad! :) Ja ülejäänud su kommentaar oleks nagu minu suust kukkunud - high five! :D

Andrea ütles ...

Väga äge postitus! Mulle meeldib see suund, et on olemas blogija, kes ei pea tohutul hulgal tarbima, ostma ja shoppama vaid jagab hoopis nippe, kuidas säästa :)
Ise ma nii tubli pole, aga võtan kindlasti siit nippe eeskujuks! Ja tahaks muidugi hirmsasti teada kuidas sa need ägedad valguspallikesed tegid ?

Liisa Pärnpuu ütles ...

Nii armas, aitäh! Üldiselt leiab kõik meisterdused, kui klikkad paremal ribal sildikest DIY, aga pallikeste tegemisest saab lugeda siit: http://liisajutustamised.blogspot.com.ee/2015/11/pinterest-yay-or-nay-osa-i.html

ja sellest, kuidas tulukestega ühendasin siit: http://liisajutustamised.blogspot.com.ee/2015/12/tee-ise-jouludekoratsioonid.html

Head meisterdamist ;)

Anonüümne ütles ...

Kuidas teil toidu peale nii vahe raha kulub ?

Anonüümne ütles ...

Mul on juba aastaid üks nipike, mis endale tundub hästi elementaarne aga räägin igaks juhuks ikkagi ära :) Algul tegin nii ainult kallimate vahenditega aga nüüd peaaegu kõigega - kui mingi ilutoode, misiganes kreem, shampoon vm asi, olgu tuubis või pudelis, hakkab otsa saama, lõikan ta võimalusel pooleks (vahel tuleb küll noaga saagides vaeva näha :D) ja kasutan ilusti lõpuni. Võib tunduda nagu sinna jääks mingi olematu kogus aga tegelikult olenevalt tootest võib seda jätkuda veel päääris mitmeks kasutuskorraks või isegi nädalateks. Lisaks kokkuhoiule annab mulle isiklikult ka lihtsalt hea tunde see, et mu hoolega valitud asjadest ei lähe nii grammigi raisku :)

Liisa Pärnpuu ütles ...

Vot hea küsimus, eks ta ole selline +- 20€ olenevalt nädalast. Mõnel nädalal saab asju edasi kasutada jàrgnevateks nädalateks... Sööme ka palju palju puu- juur- ja köögivilju mis on odavamad kui lihalised. Liha sööme ka aga ju siis soodsat:)

Anonüümne ütles ...

Nii kasulik postitus ja väga hästi (sujuvalt) kirjutatud! Võiksid teha eraldi postituse nädalamenüü planeerimisest. Olen tihti proovinud ja alustanud, aga mul jookseb nii kokku see koguste arvestus. Kaltsuka postitust ootaks ka väga! Ja küsimus kinnise hoiuse kohta - kui midagi erakorralist juhtub ja sul läheb seda raha vaja, kas sa pead siis trahvi maksma hoiuse enneaegse lõpetamise eest? Siis see on ju jälle rahakulu. Samas erakorralise väljamineku taustal ilmselt sobib anda ükskõik mis %, peamine et raha üldse kogutud on.

Liisa Pärnpuu ütles ...

Nädalamenüü on hea plaan, teen mingi hetk postituse ära:) kinnise hoiusega on see teema, et saad hoiuse katkestada ja jääd ilma kogunenud intressist, trahvi ei ole. Tean et sebil on ka hoiuseid kust saab jupi kaupa kolme päevase etteteatamisega mingeid summasid kÄtte...

LIINA J ütles ...

Ma olen ka täielik nimekirjainimene! Mu jaoks lihtsalt ülim rahulolu, kui saan oma nimekirjast kõik asjad korvi laduda ja midagi üleliigset ei osta. Aga niipea kui juhtub, et kodust enne suurt poetiiru midagi otsa saab ja on vaja poodi ühe asja järgi minna, tulen ma sealt ikka tagasi mingi viiega. :D on tüütus!

Anonüümne ütles ...

Ma ootaks ka väga menüüd - eriti soodsat menüüd :). Olen samuti säästliku mõtteviisiga, aga alati see ei õnnestu ja kipun impulssoste tegema, kuigi toidupoodi lähen nimekirjaga. Kaltsukaid olen ka aina rohkem külastama hakanud ja teinekordki mõne hea leiu saanud. Võiksid ka pärast kaltsukaretke oma saaki näidata.

Anonüümne ütles ...

Mina olen säästma hakanud peale lapseootele jäämist, sest siis jõudis kuidagi kohale, et enam päris nii ei saa, et ostan kuu alguses kalli käekoti ja siis söön ülejäänud kuu praekartulit. :D Alguses panin iga kuu ühe kindla summa kõrvale, siis läksin tagasi tööle, palk tõusis kohe tööle naastes ja panin ka selle osa kõrvale ja samuti kui sain mingit preemiat/mõni kuu lihtsalt rohkem palka, siis ka selle kõrvale. Nii kogusime kokku korteri sissemaksu raha, sisustasime korteri ilma järelmaksudeta, suurem osa kogutud sääste läks siis sinna, aga selle jaoks me kogusimegi. Nüüd oleme igakuiselt kõrvalepandavat summat natuke vähendanud, aga üks kindel summa peab hädajuhtudeks alati olemas olema ja kui raha rohkem kogunenud on jälle, siis käime reisil. Aga selles osas oleme samas paadis, et väga kalleid tooteid ma ei osta, samuti on minu üks nipp, et mul on kõiki hügieeni/meigiasju vaid 1 (olgu, huulepulki on rohkem) st. 1 šampoon, 1 jumestuskreem, 1 deodorant jne ja kasutan seni kuni tühjaks saab. Varem ostsin ikka meiki lihtsalt, et katsetada ja šampoone-palsameid kui uued tooted välja tulid jne. Samuti teen ka endale lõuna tööle kaasa ja ostan tervele perele riided soodukate ajal, st lükkan teadlikult asjade ostmist võimalusel edasi kuni mingi kampaania tuleb. Lisaks ei osta endale riideid enam emotsiooni ajel, vaid ainult siis kui vaja ja siis ka kindlalt asju, mis minu stiiliga sobivad ja mida kaua kanda saan. Jalanõusid tellin enamasti välismaalt, seal ikka enamasti palju odavam. Todiu arvelt väga kokku ei hoia, aga asjade ära viskamist väldin elu hinnaga :D ja kui ikka on kaks võrdväärset toodet, aga üks neist soodukaga, sisi muidugi võtan odavama.

Agnes ütles ...

Thumbs up veel ühe kaltsukatšiki eest! :)

Riina ütles ...

Olen kahe väikelapse ema ja kolmas tulekul. Nii et loen alati väga suure huviga igasuguseid säästmise nippe :) Tahtsin tuua lihtsalt võrdluse mõttes, et tegin katsetuse oktoobris ja sõin kõik tööpäeva lõunad kodust kaasa võetud toitu - kokkuhoid oli reaalselt 3.50-5€x20, st 70-100€. Muljetavaldav, kas pole.
Kasutan samuti kinnisele hoiusele raha kandmist kohe palgapäeval, st et arvestangi kuus juba justkui väiksema sissetulekuga. Hoiuse seis ei hakka mulle kohe panka sisse logides silma, nii et see raha on justkui "vasakul ära". Iga kuu lõpu seisuga vaatan üle, mis seisud erinevatel kontodel (minu, abikaasa, hoius jne) on ja siis saan kas pai teha või mõelda, kuidas paremini saaks.
Selleks, et oleks kindel ülevaade, millised kohustused on vaja maksta seoses kodu ja lastega (üür, kommunaalid, erinevad arved jne), kasutan abikaasaga jagatud Google kalendrit. Sinna märgin, mis on makstud ja sealt on hea ülevaade saada, mis samal kuul veel ees ootamas on. Ei saa küll exceli tabelina kokku arvutada, aga väga hea ja ülevaatlik on.
Ja tegelikult hakkasin kommentaari kirjutama hoopis selle toiduteema pärast ja seepärast mainisin neid lapsi ka seal. Nagu postituse autorgi välja toob, siis poes peaks käima nimekirjaga, et vältida emotsioonioste jms. Seda enam on lastega poes käimine üks paras õudus nii emotsionaalselt kui ka rahakotile. Igatahes olen nüüd juba mitu kuud kasutanud võimalust toidukaup tellida Coop või Selveri e-poest - saan rahulikult kasvõi kohe pärast söömist, st täis kõhuga mõelda rahulikult läbi (ja kapist vaadata), mida mul tegelikult poest vaja on ja teha ostud selliselt. Ja ma hetkel küll ei ole veel mingit põhjalikku kokkuvõtet teinud, aga tundub, et meie toidule kulutatav summa on nendel kuudel küll oluliselt väiksem. Kui muidu oli iga päev vaja nipet-näpet poest tuua midagi, siis nüüd on see oluliselt paremini planeeritud ja kulud väiksemad.

Liisa Pärnpuu ütles ...

Olen isegi hakanud koju toomise teenuse peale mõtlema, kuna sellest viimasel ajal nii mõneski kohas juttu on olnud. Pidavat vist veel mingist summast alates transportki tasuta olema? Tundub üks igati väärt teenus :)