reede, 9. detsember 2016

Sarjahoolikud ehk milliseid sarju teile soovitan

Heia-hei,

olen juba ilgemalt pikemat aega plaaninud siin teie käest pärida, et kas ja milliseid sarju teie armastate vaadata. Tituleeriksin end ja Nilsi totaalseteks sarjahoolikuteks ja julgeksin väita, et oleme kuue koos veedetud aasta jooksul ära vaadanud vast et liigagi mitme tunni jagu sarju.

Võin ausalt tunnistada, et oleme siin aegade jooksul püüdnud oma sarjasõltuvust samm haaval vähendada aga no mida sa teed kui iga paari kuu tagant hüppab IMDB'st jälle välja mõni uus sari skooriga a la 9,5. No ei saa mitte vaatamata jätta. Et tihtipeale aga sarju binge watchime, tähendab see seda, et ealeski ei lakka me otsimast midagi uut. Siinkohal tahaksingi täna teha põgusa ülevaate ja soovituse teile ning kuulda ka teie soovitusi meile.


Kui nimekirja koostasin, nägin väga selget mustrit. Vaatame kas ultra komöödiat või tumedamas noodis thriller/krimi. Muu ei tule nagu üldse kõne allagi. Aga alustame siis kõigepealt nende helgemate nootidega, ehk komöödiaga.



Absoluutselt iga viimast kui üht neist sarjadest, olen isiklikult vaadanud vähemalt kaks korda otsast lõpuni, kõik hooajad, kõik osad. Tuleb vaid teha põgus poole aastane paus ja võib jälle otsast alata! 😅 Tõelised klassikud, naerutajad ja igakord kindla peale minek. Nendest valikutest olen ilmselt kõige rohkem edasi-tagasi käinud Friendsi juures, mida nüüdseks kolm korda otsast lõpuni vaadanud olen. Kohe saab oma kolmanda ringi peale ka The Office, millest lihtsalt mingi väega käsi eemal ei suuda hoida. Tegelikult venitan The Office viimase hooaja vaatamist teadlikult, sest eelmine kord pillisin terve hooaja kuna teadsin, et see saab kohe läbi. 😭 Ausõna, terve see viimane hooaeg on nii kurb kui üldse kurb saab olla. Kui ikka vaatad miskit 9 hooaega järjest, on raske karakteritest lahti lasta.
➽➽➽
Kui nüüd minna aga ajas oma hea mõned aastad tagasi, mäletan, et üks esimesi sarju mida tõesti hullumeelselt binge watchisime oli Dexter. Mina ei olnud kunagi eriline krimisarjade austaja olnud aga ilmselgelt ei teadnud ma lihtsalt millest ma olin ilma jäänud. Dexteri osad olid pikad, pingelised ja geniaalsed. Karakterite twistid ja ootamatud süžeepöörded, huhh igati väärt vaatamine!


➽➽➽
 Sealt edasi on mälusopis tükk tühja maad ja meenutus Breaking Bad'i katsetusest. Jõudsime juba sarja absoluutselt sisse elada ja mõned hooajad kärmelt ära vaadata aga mingil hetkel ta kuidagi hääbus. Ei tea kas midagi paremat tuli peale või kaldus süžeeliin meie jaoks algsest ideest liiga kaugele... igatahes jäi tema tahaplaanile.

Seejärel tuli meie ellu aga järjekordne pärl - True Detective. Midagi täiesti uut, rabavat ja paeluvat. Uuenduslik lähenemine karakteritele, süžeele ja piiridele. Crazy-good  Hollywoodi filminäitlejate realiseerimine sarjanäitlejana, tõesti imetabane!
Tuleb küll tunnistada, et tema teine hooaeg jäi minust pea, et puutumata, sest esimene pani liiga suure põntsu. Teine ei jõudnud talle lihtsalt enam järele. Kui mina vaatasin esimest hooaega ühe korra ja olin lummatud, siis Nils on seda nüüdseks näinud juba kolm korda ja ei saa ikka üle ega ümber.


➽➽➽

Minu jaoks on True Detective stiiliga üsna sarnane ka Fargo, millel samuti kaks hooaega. Fargo mõlemad hooajad on küll omavahel väga kavalalt seotud aga siiski oli esimene hooaeg kuidagi teravam ja paelus taaskord millegi uuega. Sellele vaatamata, on mõlemad Fargo hooajad kindlasti väärt süvenemist. Mõlemad on omamoodi head, esmapilgul väga kummalised ja harjumatud, musta huumori ja kriminulli segu. Suurepärane näitlejate valik ja kaval vaataja näpu ümber keeramise tehnika. Võib kõlada veidralt, aga kui juba vaatama satud, saad aru 😏


➽➽➽

Otseloomulikult leidis enda tee meie ekraanile ka ülimalt kõmuline Making a Murderer, mille osas mõtlen teinekord siiamaani, et mis seal siis ikkagi päriselt juhtus. Imestan ulmelise Ameerika kohtusüsteemi üle ja ootan pikisilmi, et tehtaks mingisugunegi järelsaade. Ausalt - kui midagi saab üldse paeluda, siis see kümne aasta vältel filmitud dokumentaalsari paelub. Vaataja ees rullub lahti Steven Avery perekonna saatus jõhkra mõrva ümber Ameerikas, Manitowoci maakonnas. Sarja vältel saab peategelase Steveni elu keerdkäike jälgides talle nii kaasa tunda kui ka põlastada, nutta ja imestada. Elu võib võtta vaid hetkega pöördumatu suuna, mis mõjutab laastavalt kogu perekonda ja seda antud sarjas jälgida saabki.


➽➽➽

Enne kui liigun edasi ulme valdkonda, pikin siia vahele kaks sarja, mis ennekõike minu südame kiiremini põksuma panid. Üks neist on Broadhurch, mida vaatasin üksinda. Tegu on Briti krimisarjaga, milles paras ports Briti musta huumorit ja kriminulli. Üldiselt olen täheldanud, et Briti huumor läheb mulle täiega peale. Selline lihtne ja vürtsine.
Teist sarja vaatasime aga koos Nilsiga ja oomaigaaden kui pikalt oleme pidanud ootama järgmist hooaega, mis jumal tänatud kohevarsti saabub. Tegemist on minu kahe lemmiku Benedict Cumberbatchi ja Martin Freemani kehastusega sarjas Sherlock. No nii geniaalset näitlejaduot annab otsida ma ütlen. Hobbiti fännidele on nad juba varasemalt teada kui Bilbo Baggins ja Smaug. Nende koostöö Sherlockis on aga ülim ja sari lihtsalt sõltuvust tekitav. Sarja tunnusmuusikale mõeldes jooksevad külmavärinad üle selja - soovitan, soovitan, soovitan!


➽➽➽

Nonii, jõudsimegi viimase segmendi juurde, taaskord meie poolt palavalt armastatud, krimisarjad ulmesugemetega. Ei ma ei pea siinkohal silmas midagi The X-Filesi sarnast. Meie eelistused kipuvad jääma siiski uuema loomingu valda, kus kavalalt ulmenüansid peidetud ja üllatuslikult avaldatud.
Esimesena tuleb meelde Wayward Pines, mille avastasime vast möödunud aastal ja taaskord tema uuenduslikku süžeesse põimusime. Ma tegelikult ei tahakski suurt midagi sisust siin lobiseda, sest liiga lihtne on olulisi detaile välja anda ja sarja mõte ära rikkuda. Seega - vut vut vut vaatama!

Järgmisena, otse-friggin-loomulikult, Stranger Things! Taaskord absoluutsesse paremikku tõusnud sari, mille vaatamist üle kogu maakera kõik inimesed soovitasid. Mind tõmbas esiti sarja poole muidugi asjaolu, et tegemist ju mingil määral ajastu sarjaga - ja veel nii hästi tehtud ajastu sarjaga. Sisu lõi aga muidugi pahviks ja jättis vast kõik vaatajad pikisilmi järgmist hooaega ootama.

Viimase sarjana tooksin välja Westworldi, mille esimese hooaja viimane osa meil ka hetkel käsil on. Tegemist on verivärske sarjaga, mille tegevus taaskord minu jaoks pisut ulmenüanssidesse langeb. Väga huvitav lähenemine teemapargile ja inimloomusele. Kuigi esimeste osade järgselt tundus sisu hirmus keeruline ja ei tõmmanud kuidagi käima, siis mida osa edasi, seda enam vaataja sarja embusesse langeb ja detaile rohkem teada soovib saada. Seega taaskord, igati põnev sari!


➽➽➽

Kindlasti ei saa lugeda kogu välja toodud sarjade hunnikut ainukesteks, mida lõpmatuseni vaadata võiksime. Need on aga eredamad tähed, mis märkimist mainisid ja kuna alatihti tuleb ette olukord, kus taaskord uut sarja otsime, olge nii head ja jätke siia alla ka enda soovitused. Suurima huviga kuulaks mis teile vaadata meeldib. Andke ka märku, kui midagi minu mainitud sarjadest näinud olete 😉 Tänaseks aga minu poolt kõik ja räägime varsti jälle!

12 kommentaari:

Mari-Liis Suvi-Otstak ütles ...

Mina olen ka sarjamaniakk! Minu teine pahe on see, et ma unustan tavaliselt ammu vaadatud sarjad väga kiiresti, seega oma ajusopis tuulama ma ei hakka, aga praegu on minu jaoks aktuaalsed (lisaks mõningatele sinu omadele): Suits, Criminal Minds, Quantico, Orphan Black, This Is Us.

Ma nüüd lähen Making a Murderer'i avastama....

Liisa Pärnpuu ütles ...

Uuuu väga põnev, sinu mainitutest olen kuulnud ainult Suitsi. Pean teisi uurima ;)

Unknown ütles ...

Seks ja linn, mis praegu uuesti jookseb. Noooo niiiii head (L)

Liisa Pärnpuu ütles ...

Tõeline klassika! :D

Anonüümne ütles ...

Oooooh! American Horror story on MEGAMEGAMEGAMEGA hea!

Anonüümne ütles ...

Mina soovitan Sulle Bloodline'i (ma arvan, et see meeldiks Sulle kohe eriti), siis veel Blindspot, Orphan Black, Orange is the New Black, Misfits, Luther, Homeland, House of Cards. Samuti viimase aja lemmik The Walking Dead, millest Sa kindlasti snapchati vahendusel teadlik oled :'D Ausalt, ma mõtlesin ise ka, et never ei saa see mulle meeldida ja kuidagi suhtusin eelarvamustega sellesse sarja väga pikka aega, aga my god.. Not even sorry, et mu elu hetkel koosnebki sellest sarjast!

Natuke teist masti sarjadest soovitan iZombie, Jessica Jones.

Sellised lihtsad vaatamised, aga kindlasti südamlikud The Fosters, Switched at Birth.

Selline mõnus lihtne vaatamine Chasing Life ja lihtne komöödia 2 Broke Girls.

Tõeline naistekas Devious Maids ja selline sari nagu Girls, mida ei oskagi kuhugi alla liigitada :)




Ailar ütles ...

Usun, et võin ennastki mingil määral vähemalt sarjahoolikuks nimetada. "Kutsuge Cobra 11" olen hakanud vähem vaatama, kuna olen neid osi juba ma ei tea mitmeid kümneid või sadu kordi näinud. Samuti vaatan igapäevaselt "MacGyverit", "Simpsoneid". Olen totaalselt "Sõprade"-hoolik (elukaaslane nimetab mind lausa paadunud fänniks :) ). Hea meelega vaatkasin "Knight Riderit", "Team Knight Riderit", "Ajahüpe", "Tuvikesed", "Kolmas Kivi Päikesest". Ja kindlasti vaataksin selliseid sarju, kui need naaseksid Eesti teleekraanidele, nagu "Beverly Hills, 90210", "Airwolf", "Alf", "Vampiiritapja Buffy" (kõik vanad ja uued osad), "Angel", "A-Rühm" jne. jne. jne.
Ühesõnaga sarju on kindlasti rohkem kui mul siin kommentaariumi lahtris ruumi oleks

Anonüümne ütles ...

How I met your mother ja The Big Bang theory - absoluutsed lemmikud :)

Anonüümne ütles ...

Kas vaatad sarju kuskilt netilehelt või kust? :)

Anonüümne ütles ...

Mulle väga meeldib "How to get away with murder". Igas hooajas nö üks läbiv teema, mis vaikselt siis lahti rullub, ning igas osas ka mingi väiksem nö keiss, mis lahenduse saab. Soovitan väga!

Liisa Pärnpuu ütles ...

Assa nuga kus nüüd tuli alles soovitusi, väga lahe, aitäh teile!
Ise vaatan sarju sellelt lehelt: http://onwatchseries.to/
Filme vaatan siit: http://yify.tv/

Anonüümne ütles ...

Üks kergem vaatamine, mis nimetamata, on Jane the Virgin :)

Saini :P