laupäev, 9. aprill 2016

10 lemmikut meie köögis!

Hei armsad,

Kunagi iidamast-aadamast ennemuistsel aal, kui veel heeringas elas kuival maal (mäletate ju küll seda laulu ja sorri-not-sorri, et see teid nüüd kummitama hakkas) nägin mina Briti blogis (LINK) üht postitust, mis mind kohe eriliselt kõnetas. Teemaks oli tal "10 asja minu köögis", ehk pildikesed ja kirjeldus toiduainetest, mis nende Prantsuse-Eesti komboköögis kõige enam kasutust leiab.
Ootasin mis ma ootasin ja ära ma ta ootasin...see tähendab siis seda, et kuna Canon mulle lahkelt enda superlux EOS M3 katsetamiseks laenas, siis sain lõpuks ideaalse võimaluse pildiseeria üles võtta ja meie Eesti-Eesti komboköögi toiduained teie ette tuua.
Selleks tuli vaid end nii palju kokku korjata, et teha üks korralikum poes käik ja meie üsna tavapärased toiduained taaskord korvi laduda ja koju tassida. Ilma pikema sissejuhatuseta, siin nad on!

1. PUUVILJAD
Oh boy do we love fruits eh? Olen alati armastanud naljatledes öelda, et tunnen end justkui kõndiv kahe jalaga puuviljalett, sest minu igapäevases kontorisse kaasa veetavas moonakotis on alati vähemalt 4 puuvilja. Nimelt leian ma, et puuvili on lihtsalt suurepärane vahepala ja kui nii võib öelda, siis minu jaoks ka asendamatu peale-trenni-järelpala. Kuna me suudame kahekesi kodus puuviljavarud hävitada umbes samakiirelt kui saekaatrist laudu tuleb, siis tunnen end alati kerges paanikas, kui hommikul jääb mulle kaasa haarata vaid mõni üksik puuvili. Sel juhul teen alati kärme sissepõike toidupoodi, enne kui kontorisse jõuan või äärmisel juhul paotan rahakotiraudu kontorihoone kohvikus kus puuviljade eest (minu meelest) hingehinda küsitakse. Ei ole vast teile võõras minu kitsikuse lembeline elamine ja 0,50€ senti per puuvili on minu jaoks paljuuuu!
Alloleval pildil on teile nähtav meie umbes-täpselt kahe-kolme päeva puuviljavaru.
Minu eriline lemmik on loomulikult banaan, millest saab valmistada niiii palju maitsvaid roogi peale selle imelise puuvilja niisama nautlemise. Nimelt armastan ma temast teha nii banaanileiba, kui ka imetervislike muffineid (mille retsept siin varsti end ilmutab, seega stay tuned!), jahvatada teda smuutides ja teha temast jäätist. Teine absoluutne lemmik on mul Granny Smith ülihapu roheline õun, mille peale Nils õnneks nina kirtsutab ja kogu headuse mulle järamiseks jätab.


2. MAAPÄHKLIVÕI
Tuleb tõdeda, et kui ma sest kreemisest ollusest esimese meki kunagi võtsin, ei olnud ma teps mitte müüdud. Kõndisin temast suure kaarega veel pikka aega mööda ja imestasin, kuidas Nils seda ludinal lusikateviisi sisse suudab kühveldada. Ütleme nii, et mu elu muutus päeval, kui Nils tõi koju just selle alloleval pildil ilutseva Crunchy Peanutbutteri. Ma armusin temasse silmapilkset  esimesest lusikatäiest ja krõbistan purgi kallal pea, et igapäevaselt. Ma armastan ülekõige lisada törtsukese enda laupäeva hommikuse pudrukausi sisse või nautida teda niisama otse purgist. Samuti olen katsetanud teda küpsetiste sees, kuhu ei oleks ma ühtki paremat kaaslast osanud soovidagi (samuti retsept varsti teie poole teel). Miks ma aga mainin ära, et armastan maapähklivõid just laupäeva hommikuti pudru peal? Kuna tegemist on siiski ühe üsna rammusa purgitäiega, luban endale taolist nautlemist vaid korra-kaks nädalavahetuseti ja ülejäänud hommikutel olen siiski kergemate variantide soosingus. 
Muide - nägin mõni aeg tagasi, et Magnum on Eesti turule paisanud Double Peanutbutter jäätise, mille proovimist ootasin niiiii väga. Ei vaja vist mainimist, et Magnumi jäätised on ühed parimad üldse ja eile oli mul lõpuks võimalus seda imelist asja mekkida. Ohh gawwd I died and went to heaven for a second there! Soovitan!


3. TÄISTERA KAERAHELBED
Issand kuidas ma kaerahelbeid armastan! Olen elanud koos nendega õnnelikus kooselus juba üsna pisikesest saati, sest "herkulaputru" on meie peres alati suurima rõõmuga valmistatud. Nagu teile juba varemgi maininud olen, siis ma söön absoluutselt igal hommikul kaerahelbeputru. Ma mitte ainult ei armasta pudru maitset vaid hindan ka tema tublit panust tervislikus toitumises. Nimelt vean ma igal hommikul endaga tööle pudrukausi kaasa ja naudin seda täie südamerahuga hommikukohvi kõrvale. Kaerahalvestest saab valmistada aga nii palju muudki. Nagu banaane, saab ka kaerahelbeid kasutada lugematus arvus küpsetistes, blenderdada smuutidesse ja palju muudki. Olen isegi jahvatanud neist oma hädise blenderiga täistera kaerajahu - seega kõik on võimalik kui vaid väga tahta :D
Viimasel ajal on Facebookis ringlemas kaerahelbe korvid, mida siis ahjus muffinivormis küpsetada ja hiljem kohupiimaseguga täita. Kurivaim aga ma olen selle retsepti kaotanud nagu tina tuhka, olge nii armsad ja usaldage mulle selle roa valmistamisõpetus kommentaaridesse, kui see teil kuskil olemas peaks olema. Aitäh ja kniks!


4. KÜLMUTATUD MARJAD
Külmutatud marjade lemb olen suuremas osas meie kodus siiski mina. Küll aga armastab Nils neid meie imemaitsvate smuutide sees, mida iga nädal kohe kindlapeale mitu korda valmistame. Annavad need ju pisukese jääkuubiku efektigi. Minu kõige lemmikum kasutusala on aga igahommikuste pudrude kroonimine külmutatud marjadega! Poemoosi ma õnneks või kahjuks ei söö (küll aga võiksin karpide viisi sisse kühveldada kodukootud toormoosi) ja seega ongi minu igahommikuseks kindlaks kaaslaseks peotäis külmutatud marjakesi. Kõige enam armastan ma Rimi hapusid kirsse, mis veidi magusjale pudrule mõnusa hapu ja nina kirtsutava tekstuuri annavad :) On need nii imemaitsvad, et leian end tihtipeale ka teleka ees õhtuti neid kausist nosimas.


5. KANAMUNAD
Teate, ma ei oska nagu munade osas seisukohta võtta. Nad on minu jaoks absoluutselt asendamatud küpsetamisel ja ma ei pea neis sel viisil kunagi pettuma...aga. Ma lihtsalt ei suuda juba aastaid enam mune niisama süüa. Mulle hakkab nii hirmsal viisil vastu nende tekstuur, nii munakollase kui ka munavalge oma. Algas see kõik kunagi sellest kui silmasin üht ilmselt pooltõde salgavat lugu kuskil sopa-ajakirjanduses, et miski firma munakarbist leidus munade keetmisel kollase osa seest mingeid kahtlaseid poolarenenud tükke. Okei, ma tean, et see kõlab jubedalt, seega ma loodan, et nüüd miskit foobiat teis ei tekitanud kuna endas ma suutsin selle sajaprotsendiliselt tekitada. Ma ei suuda süüa muna ühelgi küpsetatud viisil. Olgu valetan! Munavalgeid hakin imepisikesteks tükkideks siiski tatrasalati jaoks ja sealt need ilmselt mozarella tükkidega segamini siiski mozarella pähe alla kühveldan.
Miks ma siis munad siia listi lisasin? Sest Nils armastab neid ja sööb keedumuna pea iga hommik ja omletti või munaputru igal nädalavahetuse hommikul kui mässamiseks vähe pikemalt aega on antud. Seega here's to you my Nils - munad! :D


6. TATAR
Kuna ma eelmises punktis juba tatart mainisin, siis las ma esitlen teile - meie köögi enim kasutatud toiduaine auhinna võitja aastatel 2013-2016! :D
Nimelt kui ma kunagi aastaid tagasi enda toidulauda tervislikumaks muutma hakkasin, tegin teed tatrale ja eemaldasin menüüst tema kurikuulsad käsilased valge riisi ja enda eluaegse lemmiku kartuli. Sest ajast saadik, olen end uhkeldavalt pidanud Eesti Aasta Tatratööstuse arendaja auhinna vääriliseks kuna seda kulub meil lihtsalt NII palju. Me sööme tatart reaalselt iga toidu kõrvale, mis endale side-dishi vajab ja suskan teda sisse ka mujalegi. Nimelt on mu üheks suureks lemmikuks tatrajahust põhjal suitsulõhe quiche, mis on heakskiidu pälvinud kõigi poolt, kel on olnud võimalus seda maitsta. Kuigi käesoleva aasta jooksul oleme jooksvalt lisanud enda toidulauale ka pruuni riisi, kinoad ja kus-kusi, on tatar siiski säilitanud oma esinumbri positsiooni.


7. MAISIGALETID
Kallid inimesed, las ma esitlen teile enda maailma kõige lemmikumat snäkki - maisigalett. Ma ei mäleta millal ma selle oranzis pakis jumaliku maitsega ringikese küll avastasin, aga sellest ajast saati toetame Rimi Eesti toidupoodi ja ostame vähemalt kaks pakki nädalas. Nimelt müüakse seda brändi VAID Rimi kauplustes ja olen end korduvalt leidnud autoroolis teel just Rimi poole, et need galetid taaskord skoorida. Maisigaletid maitsevad täpselt nagu popcorn ja kellele siis ei maitseks popcorn? Müstiliselt sõltuvust tekitav ja krõpsuvat headust täis vahepala või leiva-asendaja. SOOVITAN!


8. JUUR- JA KÖÖGIVILJAD
Ma ütlen ausalt, et ei kujutaks ette ühtki toidukorda ilma juur- ja köögiviljadeta. Kas saab veel olla mõnd mitmekesisemat asja meie toidulaual? Isegi kui retsept endas juurikaid ette ei näe, lisan tsut-tsut miskit ikka lisaks. Võtke kasvõi hakklihakaste. Mina ei pea piisavaks köögiviljakoguseks sibula hakkimist hakklihakastmesse ja lisan alati kastmesse ka riivitud porgandeid. Kõrvale tuleb kindlasti serveerida küüslauguga peedisalatit ;)
Minu nägemuse järgi on juurviljad niivõrd olulised vitamiiniallikad ja nö. niisutavad organisimi seestpoolt, boostivad ainevahetust ja tekitavad üldse kuidagi mõnusa tunde.


9. VEISEHAKKLIHA
Kallid veganid, siin on teile kiire disclaimer. Ma leian, et teie eluviis on imetabaselt üllas aga kui te mind veel munade punkti juures risti ei löönud siis püüdke ka hakkliha osast silmadega üle lasta :)
Mitte ainult küpsetatud munad ei tekita minus külmavärinaid vaid ka kanaliha. Ma ei suuda kanafileed silmaotsaski kannatada kuna olen sellest vast kunagi üle-söönud. Ei kannata ma selle lõhna ega tekstuuri. Yaix!
Küll aga on meie kodus iganädalane külaline kindlasti veisehakkliha kuna seda armastame me Nilsiga mõlemad. Tuleb tõdeda, et enamus toidud kus meil lihanatukest sees on, koosnevad kohe kindlasti veisehakklihast. Kasutan seda nii kastmete, suppide kui ka vormiroogade jaoks ja ei pea kunagi pettuma. No mõelge nüüd ise, kui teie ees on inimene, kelle lemmiktoiduks on juba väikesest saati hakkliha-kapsahautis siis ei olegi õnneks eriti muud tarvis.


10. MAITSEAINED -  VÜRTSID
Viimane aga kindlasti mitte hapupiimane. Hoopis vürtsine ja maitseküllane!
Ei saa mina läbi ilma vürtsideta. Kõik mis ma valmistan, saab pannil kaunistatud vähemalt mõne vürtsainega. Muide kui ma Nilsiga nüüdseks juba veidi kui üle viie aasta tagasi kohtusin, ei olnud tema teps mitte vürtsise toidu lembeline. Nüüd on aga tema lemmikuks Mehhiko köögi klassika, ehk we have a believer!
Minu maitseaineriiul koosneb nii mitmest-setmest vürtsist, et pildile mahtusid ära vaid mõned. Nemad on aga need kõikse kaunimad :)


Et meie toidulauda ehk veelgi kirevamaks muuta, loeksin suure rõõmuga kommentaarides ka teie koduköögi staaridest!

Tänaseks aga kõik ja räägime varsti jälle!


2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sa võiks retsepte ka jagada:) Tundub, et oled väga tervislik inimene. Peaks sinust eeskuju võtma:)

Ja sinu ja Nilsi videod on väga-väga ägedad:)

Liisa Pärnpuu ütles ...

Aitäh! :) tead ma aegajalt olen mõned paremad avaldanud kah - tšekka otsisõna retsept ja peaksid kõik kätte saama:)