kolmapäev, 26. juuni 2019

Tahaks soodsalt reisile aga ei oska #kogumispäevik

Teate mis? Me sõidame sügisel Türki pulma! Kujutad sa pilti - täitsa päris Türgi pulma kohe! Nimelt resideerub üks meie lähisugulane koos oma üli kifti kohaliku kaasaga, juba aastaid Alanyas. Sel sügisel oodataksegi mitu lennukitäit sugulasi ja sõpru endale külla, et üks korralik pulmapidu maha pidada. No ikka veits elevil!
Veel kümme aastat tagasi, kui Türgi ja Egiptus olid meie põhjamaise heleda kere soojendamiseks põhikuurortid, sai neid külastatud ikka korduvalt. Türki (juhuslikult mõlemal viimasel korral Kemerisse) sattusin aga viimati kuus aastat tagasi koos Nilsiga ja veel neli aastat enne seda, täpselt sellel ajal kui Islandil 2010 aastal vulkaan tossama hakkas. Meie jaoks tähendas see muidugi seda, et koju ei lastud ja saime puhkust korralikult pikendada.

Kogumispäevikus käimas olev puhkusekuu, ajendaski mind tegelikult jalgu tagumiku alt välja ajama ja end juba mõne kuu pärast aset leidva reisiga kurssi viima. Puhkusekuu raames saangi ehk üht-teist kõrvataha panna, et oma iganenud planeerimisviise pisut muuta ja lõpuks soodsamalt reisile minna. Oleme planeerimist lihtsalt koguaeg edasi nihutanud, sest ega me hetkeseisuga, nüüd kui kolimine on juba käes, piletite ja majutuse näol väljaminekut niikuinii teha ei saaks. Aga lähikuude jooksul on see siiski tarvis teha, seega reisiplaneerimine alaku!

pojakese esimene lennureis Kreetale
Ma olen alati olnud see kõige mugavam reisijatüüp - mulle meeldib päike, ilus hotellikompleks, kui keegi valmistab mulle süüa, kui meri on lähedal ja linn samuti. Ma ei külasta meeleldi kirikud või kõige klassikalisemaid turistikaid, küll aga olen ma müüdud kui läheduses peaks olema mõni arheoloogiline leid või lagunenud sajandite vanune ehitis. Ma tahan end kurssi viia kohaliku kultuuri ja ajalooga, sealjuures ei taha ma liiga palju aega puhkusest võtta selleks, et ringi rapsida.
Ma olen tegelikult hästi nõudlik reisija. Aga samas miks ka mitte?! Me reisime maksimaalselt kord... harva ka kaks korda aastas, mistõttu on ju täiesti okei nautida seda pisikest puhkuseaega täiel rinnal, täpselt nii nagu sa ise tahad.

Peaaegu, et kõik reisid, oleme alati võtnud läbi reisibüroode. See on ilmselt mugava reisija esmane välimääraja. Laduge mulle pildid-hinnad letti ja las ma valin enda lemmiku. Olen täitsa ise reisi kokku pannud vaid mõnel üksikul korral, viimati näiteks käesoleva aasta märtsis, kui külastasime sõbrantsiga Londonit. Et ma selles isetegemises eriti käpp ei ole, võib öelda, et jäin isegi oma valikutega tookord enam-vähem rahule. Kindlasti oleks saanud paremini aga eks see tuleb ka vilumusega. Asjaolu, et ma ei ole teab mis paindlik reisija, panebki mind ise tegemise-otsimise juures alati keerulisse seisu. Kui ma valin välja sobivad kuupäevad, siis ma tahan neile kindlaks jääda aga kogemus on näidanud, et miskipärast suudan ma alati valida hästi kehva aja. Kehva aja just soodsate reisitingimuste suhtes. Olles selline jäärapäine, on lennupiletid tavaliselt kallid ja sobivad hotellid juba välja müüdud. Siin ma kukungi alati orki ja jooksen ummisjalu reisibüroo poole, tõstan käed üles ja palun abi.
Minus ei ole grammikestki viimase-hetke-reisijat, samas täiega kadestan neid, kes just viimase hetke reisidega mööda ilma ringi rändavad. Nii vist saab ju väga odavalt?
Mina, Neitsi, ei suudaks endaga aga elada kui juba mitu kuud varem kogu tegevuskava paika ei oleks pannud. Pean täpselt välja arvestama mis kell-kuhu-kellega-palju maksab-kuidas, muidu ei ole minust minejat.

Ilmselt oleneb reisibüroo vs ise otsimise hinnasuhe ka hästi palju sihtkohast. Ma olen enamasti reisinud ikkagi Euroopas, mistõttu ei ole büroode hinnad olnud kunagi liiga kontimurdvad, kui ikka piisavalt pikalt ette broneerida. Linnareisid - need me oleme muidugi ise kokku klappinud - London, Rooma... neid tõesti läbi büroode ei võta. Aga samas Mallorca, Kreeta, Austria jms... oleme ikka lihtsama vastupanu teed läinud.
Kui kunagi peaks tulema peale aga suur tuhin ja tahaks lennata Aasiasse või Ameerikasse, tuleb ikka mõistusehäält kuulata ja reis ise kokku nokitseda. Seda tuhinat mul aga praegu peal ei ole, sest noh "preili lennuhirm siin pool, teree!". 


*Faktinurk*
Olen oma lennuhirmust siin blogis ikka omajagu rääkinud ja lõbus fakt on see, peale mitukümmend aastat muretut lendamist, sain lennuhirmu külge just kümme aastat tagasi Türgist tagasilennult. Islandi vulkaanipurskele järgnenud tuhapilve tõttu lendasime terve tagasitee hästi madalal, mis omakorda tähendas hulgaliselt õhuauke ja neli tundi rappuvat lennukit. Asjaolu tegi eriti ebameeldivaks aga üks stjuardess, kes mulle käratas, et "miks sa üldse lendad kui nii väga kardad?!?". See oli minu jaoks viimane piisk juba üle ääre ajavasse karikasse.

Tagasi teemasse. Hakkasin siis mina umbes nädalake tagasi hästi entusiastlikult reisibüroodele päringuid saatma, samaaegselt juba ka bookingus ise alternatiive otsides. Arvestades, et meie möödunud aastane suurepärane 9 ööd kestnud puhkus Kreetal, pani rahakotile põntsu umbes 1400€ ulatuses, ootasin ilmselt alateadlikult sarnast pakkumist. Eeldasin, et Türgi ei ole ju enam kõige kuumem kuurort ja ju ikka pääseme sugulaste juurde pigem soodsalt. Lootus on tõesti vist lolli lohutus, sest pakkumised mis üsna kiirelt laekusid, olid täiesti ebareaalsete hindadega.
Kui ma lähen puhkama, tahan ma sellest võtta maksimumi, seega panin näidiskriteeriumitena päringu jaoks paika, et puhkus võiks kesta 9 ööd, mööduda 5* hotellis koos toitlustusega ja hotell peaks asuma kindlasti Alanya linna sees või hästi lähedal.
Suur oli aga minu üllatus, kui sain ca. 15 pakkumist, kõik Alanyast minimaalselt 35km kaugusel ja hinnad algasid 2300€ pealt. Mitmed küündisid isegi üle 3000€. Ummm... mida?!?


Ideaalis peatuksime veel poole suguvõsa ja paljude tuttavatega samas hotellis, et lastel oleks sõpsid kohe kõrvalt toast võtta aga no sellise hinnaga jääb meil küll kõigil minemata. Kohalikud spetsialistid andsid muidugi ka mõista, et praegu olevat üüüber kehv aeg pakettreiside päringuks. Paar kuud tagasi olevat täpselt samad lennud ja hotellid olnud rohkem kui poole soodsamad ja nüüd hakkab lihtsalt kõrghooaeg sügisreiside ostmiseks kätte jõudma. Samuti asi mida jälgida - kui ka teil peaks olema Alanyasse mineku plaan - samanimelise piirkonnana pidavat müügis olema ca. 80km suurune ala, mis ei ole isegi Alanya linna lähistel mitte.
Mis seals muud kui hakkasin ise sobivaid variante kokku ajama. Jõudsin omadega kõigepealt täiesti kokku joosta, sest ei leidnud mitte ühekski sobivaks kuupäevaks otselende. Reaalselt, terve kuu vältel ei olnud minu otsingutulemustel ühtegi otselendu. Juhe täiesti koos! Teadjamad aga andsid jällegi nõu ja selgus, et näiteks Tezil on lennupiletite leiunurk, kus suure üllatusena on nii otselennud kui ka mulle sobivad kuupäevad. Ise nokitsedes komplitseerib tegelikult asjaolusid korralikult see, et enamasti maanduvad lennukid Antalyas, meil aga vaja otsapidi kogu bandega jõuda ju hoopis Alanyasse. Paketikate puhul saab selle üle saja kiltsase otsa sõita juba tellitud bussis, ise orgunnides tuleks ilmselt rentida hulgim autosid. See on tegelikult täiesti okei aga Kreeta näitel saime aru, et lastetoolidega on rendifirmades alati ilgem kammajaa.

Kui ma nüüd üritasin umbakaudselt endale sobivate määrajate järgi ise reisi kokku panna - kõik hinnas, linna keskel asuv ja vähemalt 4* majutus 9-10 ööks, autorent, lennupiletid - sain kogumaksumuseks keskeltläbi 1500€. Ütlen ausalt, et olen ka ise praegu väga meeldivalt üllatunud ja lootus, et saame siiski mõistliku hinnaga reisule, tärkab vaikselt taas. Täitsa loll tunne on kohe peal, et juba varasemalt kõiki reise pole proovinud ise kokku panna.
Meile teoreetiliselt sobiks näiteks selline hotell või selline... Alati kui ma bookingust bronnin, proovin leida variandid, millel oleks ka tasuta tühistamine. Ma küll loodan, et kõik läheb plaanipäraselt aga samas on mu loomuses liiga domineeriv aga-mis-siis-kui instinkt.

Ennast teades, jokutan ma nüüd vähemalt kuu aega veel, leian siis taaskord motivatsiooni reisiteemadega tegeleda ja alustan jälle otsast peale.
Kuidas teil reiside broneerimisega lood on - kas olete pigem mugavreisijad või otsite kõik ise?


3 kommentaari:

Krissu ütles ...

Juhul, kui autorent tuleb kallis, siis soovitan grupitransfeeri, näiteks - https://www.novatours.ee//lisateenused/grupitransfeer-lennupiletiga-reisijatele. Samuti võid esitada reisibüroodesse grupi reisipäringu lennupiletitele (ei mõtle selle all nüüd ainult Novatoursi ja Tez Touri).

Harriet ütles ...

Kuidas AirBnb'ga seis on Alanyas?
Jah, pead küll ise süüa tegema ja enda voodilinu vahetama aga tihtipeale on see tunduvalt odavam + leiate ehk mõne väikese basseiniga koha :)

Anonüümne ütles ...

aasta tagasi olime nädala Alanyas ja hotellis OBATIME, oli küll 3* aga pigem vastas 5le ja bussiga kesklinna sõitis äkki max 7minutit