esmaspäev, 31. oktoober 2016

Ühe nädala toidukorvi hind ja retseptid vol4

Heia sõbrad,

teie küsite - mina vastan, ehk et jah - teeme siis vähemalt ühe nädala veel seda kõneainet pakkuvat postitustesarja ja laotame laiali minu nädalase ostukorvi sisu. Vaatame, mis sellest teha annab ning palju see kõik maksma läks.
Algselt oli plaan täna tegelikult Halloweeni teemal postitada, aga tühi temaga, jõuab hiljem järelheietusi teha küll - täna on ju regulaarne toidupostituse päev eksole! :D
Teate selline järjepidamine paneb ikka aeg-ajalt parajalt pead murdma. Olgugi, et ma olen hirmkorralik ja nimekirja-inimene, ei ole ma ilmselt nii korralikult 4 nädalat järjest poes käinud ealeski. Egas ma ju taha ka siia korduvaid retsepte riputada ja üritan ikka igaks nädalaks miskit uut välja nuputada. Nils on kindlasti salamisi selle üle väga õnnelik, et meil nüüd selline buffee kodus avatud on iga nädal :D Ise olen küll lihtsama menüüga harjunud aga ega mul siis kahju ole teist inimest rõõmustada. Eks ole näha kui pikalt ma siin retseptimajandusega vastu pean ja neid teile veel ette jõuan kanda.
Võiks ju mõelda, et maailm on retsepte täis - küll uusi ideid jagub, aga kui olen iga nädal arvestanud siiski enam-vähem toidukulutuste peale kindla summa, siis väga ekstravagantseid asju tihti koju tassida ei tahaks.

Eilne ostukorv sai tegelikult pisut läbimõtlemata, sest miskipärast otsustasin enne kodust lahkumist pilku külmkappi mitte visata. Kuna veetsime suurema osa nädalavahetusest Nilsi vanematekodus, olin absoluutselt ära unustanud, et mis meil üldse möödunud nädalast külmikusse ja kuivaine lattu (minu meelest annab see hunnik kuivaineid, mis meil kappides kõrgub küll lao mõõtmed välja) alles jäänud on. Seal meid muidugi söödeti-joodeti nii, et seda nägu, seega kodus jäi nii mõnigi asi meist puutumata.

Hilisemal vaatlusel selgus, et eelmisest nädalast oli alles puuvilju (mida muidugi klassikaliselt nädala keskel täiendasime), ProFeel kohupiimasid, suur pakk piima, porgandeid ja muud nodi. Suutsin vaid möödunud nädalal nii tubli olla, et juba eos tuvastasin kanafilee ülejääki ja viskasin selle kärmelt sügavkülma. Nii, nüüd aga poekorvi juurde - seekord jätsin Rimi kassapidajale täpselt 60,40€, millest toidupoolise peale kulus 46€. Ülejäänud summa jagunes erinevate kodu- ja ihukeemiate vahel nagu dušigeelid, šampoon, kuivšampoon, vatitikud, pesupulber ja pesupehmendi. Samuti otsustasime eile päeval laiselda ja ostsime koju Rimi lahtisest letist sushit - mis on meie arvates lihtsalt imehea kui arvestada value for money! Soodne hind - hea maitse.



Läheme nüüd rohkem detailidesse ja asume retseptide kallale:

Esmaspäev/Teisipäev
Pühapäeva õhtul viskasin kokku lausa neli potitäit erinavat kraami, et nii Nilsil kui ka minul oleks nädala alguseks kohe tööle miskit kaasa võtta. Kuna Nils avaldas tungivat soovi Bolognese pasta järgi, ostsin selle tarbeks poest tatraspagette, Bolognese kastet, sibulat, küüslauku, tomatit ja veisehakkliha. Keerasin kogu gemüüse kokku ja asi ants. Et ka endale midagi meelepärast valmistada, otsustasin enda vana-hea lemmiku kasuks ja tegin potitäie kapsa-kanahakkliha hautist, mille sisse armastan tükeldada ka porgandit ja kõrvale teha tatart. Hommikusteks paladeks terve nädala vältel nagu ikka - Nilsil võikud ja muna, minul smuuti või täistera kaerahelbe puder. Viimasel ajal olen küll rohkem smuuti usku olnud, mis tähendab seda, et üsna jätkusuutlikult tühjendan kaubandust külmutatud marjadest. Muide - Rimi külmutatud vaarikad on praegu jube mõnusa maitsega. Kui paneks silmad kinni, tundub nagu sööks kesk lõõskava päikesega suvepäeva maal vaarikapõõsast marju :)

Kolmapäev/Neljapäev
Et eelmisest nädalast sai sügavkülma pistetud üks suuremapoolne kanafilee, saab temast käesoleva nädala keskel punane karri. Selle tarbeks ostsin kaks suurt pakki kohvikoort, punase karri segu, suure paki tomateid, sibulat ja küüslauku. Armastan alati Aasia toitude alustuseks viilutatud sibula ja tomati pannil pehmeks hautada ning seejärel lisan sisse sobiva lihalise. Nils nõuab kõrvale ilmselt pruuni riisi, mille varud on meil kodus juba olemas ja minule nagu ikka - vana hea tatar. Kõrvale valmistan kindlasti kapsa-hapukoore-lahja majoneesi salati, sest muidu ei ole mul selle hiiglasliku kapsapeaga lihtsalt mitte midagi peale hakata. Ausaltöeldes olen ma alati jumala ahastuses kui pean ühe toidu jaoks poest mingi viie kilose kapsa koju tassima - miks nad ei või neid rohkem sektoriteks/poolikuteks lüüa? Arrgghh! Aa - kui karrikaste on valma - tükeldan sinna peale alati pähkleid, et anda juurde pisut krõmpsuvat tekstuuri.

Reede
Kuna tuleval nädalavahetusel ootab meid ees ööbimine vanalinnas, sest võitsin pisut aega tagasi Facebookis Delta Apartments mängu raames kaheöise puhkuse mõnusas vanalinna korteris, tuleb nädalalõpu toidu valmistamise osas kogustega ettevaatlik olla.
Plaanis oli teha kaerajahus paneeritud kanahakkliha-kodujuustu kotlette, mida tavaliselt aga hirmus suur kogus tuleb. Hmm... äkki venitab hoopis karriga nädalalõpuni välja? Kuna reedel sööme vaid lõunasööki, sest Delta Apartments lubas meid lahkelt õhtul sushiga kostitada - peab vist lihtsamate meetoditega nädala sees välja venitama... Igal juhul, kui midagi peaks minema aga teisiti, on vähemalt plaan olemas. Kapsapea peaks nädalalõpuni vastu pidama küll, et temast veel salatit vorpida ja praegu mul tuli meelde, et külmikusse jäi eelmisest nädalast ka veel keedupeet. Temast saab ka ilmselgelt salat. Kotlettide kõrvale armastan tavaliselt valmistada tartar kastet, mille tarbeks purgi hapukurki korvi ladusin.

Huuuhh, kuidagi juhtus nii, et koos retseptide kirjeldusega sai kirja ka eelseisva nädala sisu. Kuna nädala sees sööme alati kodus, siis nädalavahetusel üritame vähemalt korra kuskil miskit uut ja maitsvat katsetada. Möödunud nädalavahetusel käisime vilksamisi Kumus ning peale seda otustasime katsetada Kadriorus asuvat NOPi. Olen nende juures mõned aastad tagasi ka käinud ja tookord ei jäänud ma teps mitte rahule. Minu pärlkuskuss ja kala maitsesid ääretult veidralt. Kuna antud elamusest oli juba mitu head aastat möödas, lootsin, et ehk nüüd koos Nilsiga minnes saame palju kiidetud kogemuse osaliseks... Tutkit! Taaskord komistasin kehva valiku otsa, millega kahjuks üldse rahule ei jäänud. Aasia toidu lembelisena otsustasin katsetada Vietnami suppi ja kõrvale võtsin avokaado maisileiva võileivad. Supp oli nii hapu, et süüa suurt ei kannatanud ja avokaado võikudega olen kodus rohkem rahule jäänud. Nilsi katsetatud Vietnami salat oli minu jaoks tunduvalt maitsvam aga Nilsi sõnul tema sellega üldse rahule ei jäänud. Ausalt öeldes tundub mulle ääretult kummaline, et juba kaks korda NOPiga olen alt läinud, kuigi ta nii hirmus kiidetud on...Võiks ju arvata, et ehk on nende maitsebukett minu koduste toitudega võrreldes lihtsalt liiga nüansirikas? Aga ega ma sellega eriti nõustuma ei soostu, sest restoranides/kohvikutes einestamas käies armastame mõlemad ikka erinevaid asju katsetada ja valime alati pigem midagi sellist, millega ise kodus hakkama ei saaks. Kuidas teie kogemused NOPiga on?

Igaljuhul, loodan, et meil kõigil seisab ees mõnus nädal ja egas muud midagi kui räägime juba varsti jälle!




3 kommentaari:

Unknown ütles ...

Tegin ka kevadel nii, et kirjutasin blogisse mida ostsin ja palju maksis. See motiveeris ilusti kinni pidama menüüst. Nüüd olen viimastel nädalatel lihtsalt pühap poes käinud ja ette mõelnud, mida võiks süüa teha. Jama on alati aga selles, et nädala alguses ei tea, mis nädala sees ees ootab. Näiteks jõuan ma vahepeal nii hilja koju, et ei viitsigi midagi süüa teha. Või käime väljas sööma, VÕI keegi teine kutsub külla sööma. Niisiis hakkasid osad asjad alles jääma. Näiteks eile sain tehtud kana, mille pidin tegema juba 5 päeva tagasi (õnneks säilis veel).

Teine jama on isudega. Mul on selleks nädalaks juba toidukorrad planeeritud AGA õudselt tahaks nüüd pasta bolonese kastmega või kaspa-hakkliha hautist :D Peaks ikka uuesti kirja hakkama panema.

Anonüümne ütles ...

Kuidas kotlette teed? :)

Liisa Pärnpuu ütles ...

Segan 600g kanahakkliha juurde 2 muna, soola, pipart ja pisut hakitud sibulat. Kuna kanahakkliha on üsna "märg" ja mina taignas riivsaia ei kasuta, armastan kotlette enne praadimist paneerida kaerajahus. Soovitan proovida - tõeliselt maitsev kraam ;)